Ateşte Nasıl Yürünür?

Ateş üzerinde yürüyenleri (TV'de ya da bir gösteride) seyreden hangimizin aklına " abi ne biçim iş bu adam korların üzerinde nasıl yürür, nasıl olur böyle bir şey?" sorusu gelmemiştir?

Sri Lanka'nın Kandy şehrinde fotoğrafladığım bu gösteride , korlar biz kenarda oturanların yüzünü yakacak kadar sıcakken, sokakta dolaşır gibi ateşte yürüyenleri görünce benim de aklıma aynı soru gelmişti. Sonra unuttum. Ta ki bir arkadaş geçenlerde Sri Lanka yazısını okuyup bana tekrar tekrar "ateşte nasıl yürünür?" diye sorana kadar. Ateşte yürüyüp tabansız kalmamanın bilimsel açıklamasını ve ateşte nasıl yürüneceğini araştırdım, elimden geldiğince bu yazıda anlatıyorum.  Hadi başlayalım.


Ateşte yürüyüp yanmamanın değişik açıklamaları var. Yapılan araştırmalar yanmamanın  hazırlık ve teknikle açıklanabileceğini ortaya koyuyor.

İşin uzmanlarına göre işte : "Ateşte nasıl yürünür?"

1) Malzeme olarak kömür seçin.

Tahtaların yanmasıyla elde edilen korda yürüyenler yanıyorlar. Avustralya KFC'nin yaptığı motivasyon eğitiminde kömür yerine tahta ateşi kullanılmış. Ateş yürüme esnasında eğitime katılan 20 kişinin hepsi ayaklarında yanıklarla hastaneye kaldırılmış. ( Burada anlamadığım niye ilk kişinin ayakların yandıktan sonra durmamışlar? ).

Kömürün yüzey ısı transfer katsayısının tahtaya göre düşük olması sebebiyle ayağa daha az sıcaklık veriyor.



2) Kömürler iyice yanıp kor olmaya yüz tutmalı. Daha önce yürünürse sıcaklık ayaklar için fazla olacaktır. Kömürün iyice yanmış olduğundan emin olmalı.

3) Ayaklarınız altına kömürlerin yapışmasını engellemek için kuru olmalı. Bazı araştırmacılar ayrıca ayağın etrafında oluşabilecek buharın ısı iletimini arttırıp ayağı yakabileceğini belirtiyorlar.



4) Yürünecek olan yüzeyde ayağa batacak ince kömür parçası kalmamalı.Bunun için kömürler en az 3 santim kalınlığında bir tabaka meydana getirecek şekilde yakılmalı. Böylece üzerine basıldığında yer değiştirecek kömürler gidecek yer bulacaktır.



5) Gelelim en önemli noktalardan birine: yürünecek olan mesafe 4 metreyi geçmemeli.


 6) İşte en zor koşul: asla koşulmamalı.  Koşan birinin ayağına kömür yapışma olasılığı daha çok.


Neden bir şey olmuyor?

TEORİ A:

Uzaya insan göndermek için yapılan hazırlıklarda insan vucüdunun kısa sürelerle çok yüksek sıcaklıklara dayanabildiği tespit edilmiş. Aynı ortama konan et parçaları tam olarak pişerken deneye katılan insanların zarar görmeden çıkmasını vücudun ısıyı dengeleyen aktif ve iyi çalışan bir sistemi olmasına bağlamışlar. Yani doğal klimamız çok iyi çalışıyor.


TEORI B:

Ne kömür ne de insan vücudu iyi iletken değil.


TEORİ C:

"İnanınca neler yapılmaz ki" cephesi. 4 metreye kadar olan yürüyüşler yukarıda yazdığım bilimsel verilere dayanarak açıklanabiliyor. Ama defalarca 12 metreden uzun  yürüdüğü halde yanmayan kişiler var ve bunun açıklaması yok.


Şimdiye kadar gayet mantıklı ve bilimsel bir şekilde açıkladım geriye cevaplanmamış bir soru kaldı: cidden yanmıyor mu? Güzel soru, eee onu da siz cevaplayıverin artık.

Ateş insanları her zaman etkileyen bir şey. Ateşte yürüme konusu da özellikle hayatlarında bir eşikten geçmekte olanların ilgisini çekebilecek bir şey. Meraklısını ateşte yürüterek kurumsal ya da kişisel gelişim eğitimlere renk katmak isteyenler için "ateşte yürüme eğitmenliği sertifikası" veren yerler bile var.Ateşte yürüme eğitmenliği veren yerlerden en bilineni  www.firewalking.com ( Ateşte Yürüme Araştırma ve Eğitim Enstitüsü- ne havalı ismi var).  Ders ücretlerine baktım, cidden ateş pahası :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...