Suudi Arabistan: Yasak hemşerim (1 / 2)

Suudi Arabistan medyada dünyanın en büyük petrol üreticisi olması, hac, prenslerin akıl almaz harcamaları ve ilginç yasakları  ile öne çıkan bir ülke. Petrolden gelen gelir sayesinde Suudiler çoğu alanda çalışmayı yabancılara bırakmış durumdalar: 28 milyon kişinin yaşadığı ülkede 7 milyon yabancı işçi var. Ben de iş için Suudi Arabistan’ı defalarca ziyaret ettim ve şehirlerinde dolaştım. Bu ülkenin günlük yaşantısını ve farklılıklarını yerinde gördüm. Bu yazıda Riyad’dan başlayarak Suudi Arabistan deyince en fazla akılda kalanlar arasında beraberce gezeceğiz.

Suudi Arabistan’ın en büyük şehri Riyad’da iş dışında yapılabilecek şeyler kısıtlı, ama hiç yok değil. Özellikle alışverişi sevenler için Riyad altmıştan fazla alışveriş merkeziyle iyi bir yer. Buralara gidebilirsiniz ancak hatırlatayım alışveriş merkezlerinde genelde “aile” uygulaması var, içeriye damsız girilmiyor: erkeklerin eşleriyle beraber gelmesi lazım, kadınların ya eşleriyle ya da aileden bir kadınla. Ne kadar batılı görünürseniz bu kuralın size uygulanmama şansı o kadar artıyor. Mekke ve Kral Fahd caddeleri Riyad’ı boydan boya geçen iki önemli ana cadde, şehirdeki bir çok alışveriş ve iş merkezine bu caddeler üzerinden kolayca erişebilirsiniz. Şehrin her yerinden gözüken Faisaliah ve Kraliyet kuleleri şehrin iş merkezi olan Olaya semtinde. Bu bölgede birçok Amerikan tipi hızlı yemek restoranı var. Çalışanlarının çoğu Filipinli olan bu işletmelerde Araplar siparişlerini yarım yamalak bir İngilizce ile vermek zorunda kalıyorlar, çünkü çalışanların Arapçası kısıtlı. Daha yerel yemekler için El-Batha semtine gitmek gerekiyor, üstelik bu semt daha ucuz. Suudi Arabistan tarihini öğrenmek isteyenler ise El-Murabba semtindeki Milli Müzeye gidebilirler. Bu müzedeki pek çok bilgi levhası Arapçanın yanı sıra İngilizce ve son derece iyi düzenlenmiş, tavsiye ederim. Kentte görülmesi gereken diğer yer ise Masmak kalesi: burayı dolaşmak için güneşin tepede olmadığı bir saati seçmek gerekiyor, yoksa sıcaktan dolayı gezmek sıkıntılı olabilir. Masmak kalesi yakınındaki Deyra meydanında Cuma namazı sonrası idam mahkumlarının cezaları boyunları halk önünde kılıçla kesilerek infaz ediliyor. Riyad güvenli bir şehir olmasına rağmen şehirde ağır zırhlı araçları devlet ve batılı şirketlerin binalarını korurken görmeniz mümkün. Poliste yollarda sık sık arama yapıyor. 11 Eylül’ü gerçekleştiren 18 intihar bombacısından 17’sinin Suudi Arabistan vatandaşı olduğunu düşünürseniz bu normal. Bir ara ülkedeki batılılara yönelik bombalı saldırılar ile gündeme gelen Suudi Arabistan, şimdilerde radikalleri büyük ölçüde susturup güvenliği sağlamış durumda. Riyad’da  istediğiniz saatte istediğiniz mahallede korkusuzca dolaşabilirsiniz. Ülkede en büyük tehlike sıcaklık, kötü sürücüler ve geceleri otoyollarda develer.

Riyad’da eğlenmek isteyen erkekler topluca ve oldukça samimi bir şekilde caddelerde turluyor ve yorulunca bir kafeye oturup sohbet ediyorlar. Yemek, nargile ve alışveriş diğer eğlencelerden. İçmek ya da eğlenmek isteyen çoğu Suudili hafta sonu Bahreyn’e ya da Dubai’ye gidiyor. Suudi Arabistan’da alkol yasak. Ama yasak olan her şey gibi fiyatını ödeyen bulabiliyor. Alkol içerken ya da üretirken yakalanırsanız kırbaçlanıyorsunuz, eğer yabancıysanız ülkeden sınır dışı ediliyorsunuz. O kadar çok yakalanan var ki günlük gazeteler yarım sayfalarını alkol üretirken yakalananlar ve kırbaçlananların haberlerine ayırıyor. Hani bizim gazetelerde üçüncü sayfa güzeli olur ya, burada da kırbaç yiyenler sayfası var. Suudi Arabistan’a yerleşen yabancı yöneticilerden ailesi ile yaşayanlar genelde hayatlarından memnunlar: yabancılar için yapılmış ve Suudilerin girmesine izin verilmeyen sitelerde yerel halktan ve geleneklerden tamamen uzak,  batı standartlarının epey üzerinde evlerinde hizmetçiler ve şoförlerle lüks bir hayat sürüyorlar. Yabancılara ayrılmış bu sitelerde batılı kurallar geçerli ama dışarı çıkarken Suudi kanunlarına uymaları şart: içeride bikiniyle erkek kadın karışık havuza giren bir kadın ancak kara çarşafına girerek Riyad caddelerine çıkabiliyor. Hıristiyan kadınların başlarını açması serbest, Müslüman kadınlar için bu kırbaçla cezalandırabilecek bir suç. 





Devam edecek.....



----------------------------------------------------
Bu blogda yayınlanan yeni yazıların size otomatik olarak e-postalanmasını isterseniz linke tıklayarak ŞİMDİ GEZELİM'e abone olabilirsiniz.

1 yorum:

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...