Ger ( Yurt) Nedir? Ger Kampı Nedir?

Ger, bizim yurt dediğimiz göçebe çadırlarına Moğolistan'da verilen ad. Tahta, deri, keçe ve kumaştan imal edilen gerler 2-3 saatte kurulabiliyor.



Gerin ortasındaki tekerlek yükü taşıyan tahtaların birleşme yeri. Aynı zamanda aileyi simgelediği için sembolik önemi var. Moğol gerlerinde tekerleği tutan iki tahta arasında geçilmesi hoş karşılanmıyor çünkü karı koca arasına girilmiş sayılıyor.



Gerler sahibinin gelir durumuna göre büyük olabiliyor. Genelde kapının karşısında aile resimleri ve dini eşyalar yer alıyor. Buraya sırtınızı dönmek ayıp.

Göçerlerin bir kısmı güneş panelleri ile TV çalıştıracak kadar elektrk elde edebiliyor. Sonuçta akşamları dünyanın bir ucunda ıssızlığın ortasında en yakın komşunuzun 10 kilometre ötede olduğu bir yerde Fashion TV'yi göçerlerle beraber seyredebilirsiniz. Anladığım kadarıyla özellikle göçer erkekler İtalyan kadın modasının sıkı takipçisiler...



Gerin bir köşesinde et kurutuluyor, peynir ve süt kapları da gerde yerlerini alıyorlar. Sonuçta gerler koku bakımında zengin.

Akşamları gerdeki divanlar açılıp yatak haline getiriliyor ya da yer yatağı kuruluyor ve tüm aile birlikte aynı yerde yatıyor. Akşamları gerin ortasındaki soba yakılıyor ama gerin üst kısmındaki teker kısmı açık bırakılabiliniyor. Bu sobaya pis şeyler atmak ya da yemek parçaları koymak ayıp sayılıyor.

Moğolistan'da kırsal kesimde pek otel yok. Onun yerine ger kampları var. Hava soğuduğunda çoğu kapanan bu kamplarda geceleri gerde kalıyorsunuz. Kampın ortak lokanta ve banyosundan yararlanıyorsunuz. Bu gezide kaldığımız ger kampları şaşırtıcı biçimde temiz ve yemekler doyurucu idi.



Ger kurulumu nasıl mı oluyor? Cevabı burada:



----------------------------------------------------
Bu bloğa üye olarak yeni yazıların size otomatik olarak e-postalanmasını isterseniz linke tıklayarak ŞİMDİ GEZELİM'e abone olun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...