Ulan Batur (- Ulan Bator, Ulaan Baatar şeklinde de yazılır- Moğolistan)


Moğolistan 2.7 milyon nufüslu bir ülke. Bu nufüsun 1.2 milyonu başkent Ulan Batur'da yaşıyor. Moğolistan'ın kinci büyük şehri Erdenet'in nüfusu ise sadece 73 bin. Sadece nüfusa bakıldığında bile Moğolistan için Ulan Batur'un önemi ortaya çıkıyor.

Ulan Bator dışında yaşayan 1.5 milyon kişi Türkiye'nin yaklaşık iki katı kadar büyük bir alana yayılmış durumdalar, kilometrekare başına dünyadaki en düşük yoğunluklarda biri Moğolistan'da.

Moğolistan'da her yol Ulan Batur'a çıkıyor. Nasıl çıkmasın ki ülkedeki toplam asfalt yol toplamı 1500 km. Onun da çoğu Ulan Batur'da. Bütün Moğolistan'da asfalt ile birbirine bağlanan sadece iki şehir var, o bağlantıda tam değil ( 20 km lik bölümünün parası seçimlere harcanmış, başkan yeniden seçilmiş yol kalmış).

Ulan Batur nüfusunun %40 kadarı işsiz. Bu oran kışın bozkırın koşullarından kaçıp şehir kenarında ger ( bizim yurt dediğimiz göçebe çadırları) kuran Moğollar sayesinde kışın daha da artıyor.
Ulan Batur her şeyden uzakta ve izole bir yerde ama şaşırtıcı bir şekilde batı kültürünün etkisi altında. Sokaktaki giyim tarzlarından, lokantalara, televizyondan ilan panolarına kadar batılılaşma hemen göze çarpıyor.

Hemen herkesin kırsal kesimde bağları olan bu şehir zaten iki arada bir derede kalmış bir çok büyük bir bozkır köyü. Çok fazla trafik var, Eylül ayında bile hava kirliliği dikkat çekici düzeyde. Araçların çoğu ikinci el Japonya'dan ithal bu nedenden dolayı trafikte tersten direksiyonlu çok sayıda araç var.

Ulan Batur'da nüfusun çoğunluğu kadın. Yerliler bunu erkeklerin Kore'ye çalışmaya gitmesine ve 1990'larda alkol yüzünden erkek sayısının azalmasına bağlıyorlar. Ulan Batur'a vardığımız gün en büyük sürprizi otelimizin önündeki ana caddeye yürüyünce yaşıyoruz. Uzaktan "amma da tanıdık geliyor ama burada olmaz canım" dediğimiz büst gerçekten Atatürk'e ait. Önceki adı 5 numaralı okul olan binayı Türk büyükelçiliği onartmış ve halen okulu desteklemeye devam ediyorlar , okulun adı da Atatürk okuluna çevrilmiş.

Türkiye, Moğolistan'a destek olma ve oradaki Türk eserlerini koruma konusunda epey aktif. Orhun anıtları için ilk önce araştırmalar desteklenmiş, daha sonra anıtların olduğu yere bir müze yapılmış ve hatta müzeye giden 46 km lik yol bile Türk devletinin Moğolistan'a hediyesi.


"Ulan Batur Sıfır Km" olarak adlandırılan Suhbatur meydanı şehrin ve ülkenin merkezi. Meydanın kuzey kısmında büyük Cengiz Han heykelinin ardında meclis binası yeralmakta. Ulan Batur'un diğer önemli binaları meydana yürüme mesafesinde.


Ulan Batur'daki Milli Tarih müzesi iyi düzenlenmiş ve geniş bir koleksiyona sahip. Türklerin Moğolistan tarihindeki yerini ve eski Türklerin yaşamları ile ilgili eserleri görmek için de iyi bir başlangıç yeri. Müzenin içinde TİKA ( Türkiye İşbirliği ve Kalkınma Ajansı) tarafından yaptırılmış özel Türk köşesi bulunmakta.

Moğolistan'ın önemli ürünlerinden biri Kaşmir yün. Suhbatur caddesinin güneyinden geçen Barış caddesinde Türkiye fiyatlarına göre oldukça ucuza kaşmir ürünler almak mümkün. Ulan Batur lokantalarında mantının envai çeşidinden at etine kadar geniş bir yelpazeyi -içinde sebze olmaması koşuluyla- tadabilirsiniz. Mevsimlerin sertliği ve göçebe kültür etkisiyle Moğollar sebzeyi sevmiyorlar. Vejeteryansanız ülkede yemek yiyebileceğiniz tek şehir Ulan Batur, diğer bölgelerde her şey et ve hayvan ürünlerinden.

1 yorum:

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...