Van Otlu Peyniri ve Van Peynirciler Carsisi

Peynirsevenler icin Van'da mutlaka gidilmesi gereken birinci yer Peynirciler Carsisi. Van'in unlu "Otlu Peyniri"'nin ureticiden tuketiciye gecisinde ilk basamak olan Peynirciler Carsisinda esnaf, cevre koyleri dolasarak otlu peynirleri topluyor ve Van merkezdeki bu carsida toptan ya da perakende satiyor.

Van otlu peynirinde 20 civari yerel ot kullaniliyor. Genelde sutun bol oldugu Haziran ayinda yapilip plastik bidonlarda topraga gomulen peynir en az alti ay gomulu kaliyor. 6 aylik peynire "taze peynir" deniyor, fiyati 6-7 TL.

12 ay topragin altinda beklemis peynirin tadi daha keskin ve daha lezzetli oluyor. Fiyati 10-11 TL. 2 sene toprakta beklemis peynirin adi, eskiden kullanilan toprak kuplere atfen "kup peynir", fiyati 13-14 TL.

Tipik bir Vanli sabah kahvaltisinda peynir yemenin yaninda oglenleri ve aksam yemeginden sonrada peynir mutlaka yiyor.

Bu bilgileri bana veren Hasan Ayan ( Peynirciler Carsisinda Ugur Gida, No 5) otlu peynirdeki maddelerden dolayi sindiriminin kolay oldugunu ve koylulerce en dogal sekilde uretildigi icin sagliga zararli hicbir madde icermediginin altini ciziyor.

Pazar esnafi konuksever ve cok sohbetkar, Van'i ve peynirlerini anlatmayi cok seviyorlar. Van'a giderseniz mutlaka ugrayin bir caylarini icin, lezzetli peynirlerinin tadina bakin, cok begeneceksiniz,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...