Mashad: Imam Riza'nin Turbesi ve Haram ( Kuzeydogu Iran)


Mashad, Sii'ler icin Kerbela'dan sonra ikinci onemli kutsal yer. Turkmenistan ya da Afganistan'a gecmek isteyenler icin ideal bir durak noktasi, her iki ulkenin de konsolosluklari burada var. Yazd'dan aksamustu 5'te hareket eden tren sabah 7'de Mashad'a variyor. Tren oldukca temiz, dort kisilik havalandirmali (Iran filmlerinin gosterildigi iki TV'nin duvarlara gomulu oldugu) yatakli kompartimanda, cay, kahve ve cerez ikrami dahil yolculuk $22'a maloluyor. Imam Riza'yi ziyarete gidenlerle konusmak icin de iyi bir firsat. Genc Iranlilar sizden once davranip sizi onlarca soruya bogmadan siz onlara sorarak zaman kazanin, eninde sonunda “ neden Iran'a geldin ki, burada ilginc ne var?” sorusu size de sorulacak- defalarca, defalarca-. Iran'da senelerdir cozulemeyen kronik issizlik ve islami yonetimin baskisi insanlarda bezginlik yaratmis, kompartmani paylastigim Cafer ve Yusuf kardesler gelecekten oylesine umutsuzlar ki, “mollalar iyi hic bir seye izin vermez” diyorlardi. Bu ay icinde pek zok Iranli ile konustum, dini yonetimi destekleyenler de var karsi olanlarda. Karsi olanlar seslerini cikarirlarsa hapse girecekleri icin konusmuyorlar, ancak etrafta tanimadik biri olmadigi zaman veryansin ediyorlar. Cafer'le Yusuf, bir cok arkadaslarinin uyusturucu kullandigini ve hukumetin bilerek bu konuda bir sey yapmadigini cunku gencligi baska turlu zaptetmelerinin mumkun olmadigini soyluyorlardi.
Sii mezhebinden onbinlerce insan hergun Imam Riza'nin gomulu oldugu Haram Razavi'yi ziyaret ediyor. Haram bolgesine canta ya da fotograg makinasi sokmak yasak. Fotograf cekmek isterseniz cep telefonu kameralari serbest. Turkmenistan, Tacikistan, Irap, Afganistan, Pakistan, Iran ve Arap ulkelerinden gelen insanlar kapilari operek Haram'i dolasmaya basliyorlar. Cok genis bir alani kaplayan bolgeyi ziyaret etmek yarim gun aliyor. Haram'in en kutsal ic bolumunde Imam Riza'nin turbesi bulunuyor, altin minareli, altin kubbeli caminin icinde altin bir kafesle korunan turbe bolumu her zaman cok kalabalik ve Musluman olmayanlarin girmesi yasak. Haram'in cevresinde gezerken dogal olarak cok sayida din adamina rastliyorsunuz, hepsi aceleyle kosturuyor, nedense?
Mashad'da Haram cevresinde hemen her dukkan gelenlere hediyelik esya, hatira fotograf ve kuruyemis satmak uzerine kurulmus. Bes dakikalik bir yuruyuste yuzden fazla kuruyemisciye rastliyorum, bircogu bolgenin unlu urunu Safran'i satiyor, Safran almayanlara da diger kuruyemisleri de satiyor. Safran'in kilosu yaklasik $2500. Iranli unlu sair Firdevs'in mezari Mashad'da ziyaret edilebilir. Rubaileri ve yasam sevgisi ile unlu Omer Hayyam'in mezarina ise 2 saatlik bir dolmus ( savari adi veriliyor) yolculugu ile ulasabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...