Malatya



Malatya sehri buyumus te kuculmus hissi veriyor: buyuk bir sehirde aradiginiz hersey orta buyuklukteki sehirde fazlasiyla var. Sehrin belkemigi tren istasyonundan baslayan Inonu caddesi. Valiligin onunde hafif bir sekilde kivrilan cadde Ataturk caddesi adini aliyor. Malatyalilarin bu iki caddeye birden Istasyon caddesi dedigi de oluyor, adres ariyorsaniz aklinizda olsun.
Kernek meydanininin yanina inen buyuk dere, Malatya'nin kanalboyu adi verilen iki caddesine cok guzel bir atmosfer katiyor. Caddelerin orta kisminda akan su kenarlari yayalara ayrilmis, trafik tek seride indirilip sadece isi olanlarin bolgeye girmesi saglanmis. Kanalboyundaki binalarin alti yeme, icme ve eglence mekanlari ile dolu. Malatya'da kanalboyu gecenin gec saatlerine kadar cok hareketli.
Valiligin arka kisminda, Ataturk caddesindeki Istanbul pasajini ise sahaflar ve kiraathaneler doldurmus. Dogu Turkiye'de rastladigim en buyuk kitapevide sokagin hemen sonunda, ust katindaki cafesi ile hos bir mekan.
Ismet inonu ile Turgut Ozal'in dogum yeri olan Malatya adi kayisi ile es anlamli. Dunya'da yenilen butun kuru kayisilarin %60'i Malatya'dan geliyor. Malatya'da kayisi tuccarlari Sire pazarinda toplanmis. Dukkanlarda kayisinin ona yakin cesidinin yaninda kayisidan yapilma kayisi doneri, kayisi cezeryesi, kayisi kremi, kayisi sabunu, kayisi yagi, kayisi lokumu ve daha onlarca urun satiliyor. Isin fazla yogun olmadigi sabah saatlerinde pazara ugrarsaniz esnaftan “kayisi hakkinda hizlandirilmis kurs” alirken ders notu olarak midenizi size iki ay yetecek kayisi ile doldurabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...