Sec, begen, ye, doy, patla: Padang mutfagi

Endonezya'nin Bati Sumatra bolgesi anaerkil Minangkabau kabilesi disinda yemekleri ile de unlu. Bolgenin en buyuk sehri Padang'in adini verdigi "Padang Yemek Lokantalarini" Endonezya'nin hemen her sehrinde bulmak mumkun.

Padang lokantasinda yemekler onceden hazirlanmis olarak bekliyor, aynen bizim esnaf lokantalarinda oldugu gibi. Lokantaya girdiginizde yemek secmek yerine masaniza oturuyorsunuz. O gun lokanta ne yapmissa kucuk tabaklarda onunuze geliyor, yarim ila bir duzine arasi tabak onunuzde: Sec, begen, ye, doy. Yemeklerin ne oldugunu merak ederseniz garsonlara sorabilirsiniz ama pek yabanci dil konusan yok, yemekleri gorunusune ve kokusuna bakip secebilirsiniz. Iyi tarafi arada dil engeli olmadan istediginiz yemegi rahatca secip masanizda yiyebilirsiniz, kotu tarafi yediginizin ismini asla bilemeyeceksiniz.

Endonezyalilar elleriyle yemek yiyorlar. Pilav parmak uclarina alinip basparmak ile bastiriliyor ve bir kasik vazifesi yapmasi saglaniyor. Yemek bu pilavdan kasigin icinde agiza goturuluyor. Her zaman sag el kullaniliyor. Sol el sadece tuvalet sonrasi icin. Biriyle tokalasirken de her zaman sag el kullaniliyor, sol el kullanimi cok kaba olarak nitelendiriliyor. Yemege basladiginizda bir bardak sicak ve sekerli cay ya da ilik su ( kaynatildigini gostermek icin ilinmis) onunuze geliyor. Dilerseniz oracikta hazirlanan taze meyve sularindan ismarlayabilirsiniz.

Illa sisede icecek isterim derseniz o da var: Fanta da Endonezya'nin renkli kulturune ayak uydurmus, renklenmis. Garsona soruyoru, ne var bu Fanta'da ki boyle mavi? Garson cevapliyor " Mavi cunku o mavi Fanta". Afiyet olsun.

1 yorum:

  1. slm ben endonezyaya gitmek istiyorum bana yardımcı olun lütfen ben bir çalısanım biraz uygun olarak yardımcı olun lütfen maddi olarak bu arada isim bünyamin pasaport lazım mı vize lazım mı ne kadar gidiyo para onu da yazın lütfen

    YanıtlaSil

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...