Iran'da Internete Erisim

Iran sehirlerinde Internet kafeler yaygin, tabelalarda Coffee Net ya da Cafe Net yaziyor. Sadece Farsca yazan yerlerde var, birini bulmak icin en iyisi yirmili yaslarindaki bir Iranliya sormak. Bazi yerlesim yerlerinde diger dukkanlar gibi internet kafelerde saat 13 ile 17 arasi kapaniyor.

Iran yonetimi halki kotu etkilerden korumak adina bircok site'i yasaklamis. Bazi sitelar ise Iranlilarin erisimine nukleer enerji ambargosu nedeniyle kapali, halbuki nukleer enerji ile hicbir ilgileri yok: mesela Linkedin yasakli sitelardan . Zaman zaman blogger gibi sitelere de erisim cok yavaslayabiliyor. Google ve Yahoo'da email aliyorsaniz sorun yok, Google Apps kullananlar email alamayacaklar, Google yasaklamis.

Internetin saati 5000 Rial ile 14000 Rial arasi degisiyor, genelde ana caddelerdeki kafelerde daha pahali. Skype ile konusmak istiyorsaniz, yaninizda USB'de bir kopyasini tasimanizda yarar var, ayni zamanda bir kulaklikta gerekebilir. Her Internet kafede Skype ve kulaklik yok. Dilerseniz kendi bilgisayarinizi da dogrudan internete baglanmak icin kullanabilirsiniz, ancak kablo ile baglanmaniz gerekecek, wireless cok nadir var.

Iran, yabancilarin fikir urunleri haklarini (copyright) tanimadigi icin ulkede her turlu yabanci yazilimi kopyalamak serbest. Ancak yerli urunleri kopyalamak yasak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...