Bandung ( Bati Java, Endonezya)

Yogyakarta- Bandung arasini trenle 8 saate aliyorum. Hic bitmesini istemedigim 8 saat. Trenin gectigi kirsal alanlar ozenle ekilmis tarlalar ve yesil pirinc bitkisi denizinin icinde aniden yukseliveren dar sokakli koylerle dolu.

Topragin her karisini degerlendirmek isteyen koyluler evlerini topragin iyi olmadigi yukseltilerin uzerine cok sikisik olarak yapmislar, uzaktan koyler yesil bir denizdeki adalara benziyorlar.
Tren raylarinin yanindaki iki metrelik egimli arazi bile bos birakilmamis, tapioka ekilmis. Tarlalarda genelde diger bolgelerde gorulen kucuk kulubecikler yok, malum toprak degerli, koyluler hindistan cevizi yapraklarini gunesten korunmak icin kullaniyorlar.

Trende keyifli manzarayi seyredip arada servis edilen yemekleri yerken tek dikkat etmeniz gereken sey soguktan donmamak icin siki siki giyinmek olmali. Trenin sogutmasi etleri uzun sure saklamaya ayarli, henuz yasamakta olan biz yolcular icin derin dondurucudan farksiz.

Bandung'a yaklastikca tren yavasliyor, Bandung Yogyakarta'dan yaklasik 700 metre yukarida ve yolculugun son iki saatinde trenyolunun egimi arttikca hizimiz dusuyor.

Bandung, Endonezya'nin en buyuk ucuncu sehri ve su ana kadar gordugum Endonezya sehirleri icinde en duzenli olani. Volkanlarla cevrili bu sehrin deniz seviyesinden 760 metre yukarida olmasi iklimini guzel etkilemis. Hava nemli degil ve 25 derece civarinda. Sehrin iklimi ve cevresindeki daglar yuzunden savunulmasinin kolay olmasi Hollandali somurge hukumetince yeni baskent olarak secilmesine yolacmis, ancak daha sonra cikan karisikliklardan dolayi bu fikir ertelenmis.

1955 yilinda dunyadaki sari ve siyah insanlarin ( Asyali ve Afrikali) katildigi ilk konferans olan Bandung konferansi ya da diger adiyla "Asya-Afrika konferansi" sehrin art deco yapilariyla bezeli Asya Afrika caddesindeki Gedung Merdeka binasinda gerceklestirilmis. Bugun muze binasi olarak kullanilan bina ve cevresindeki eski binalar sehri ziyaret edenlerin ilk duragi.



Diger sehirlerde olmayan parklar -yeterli sayida olmasa da- Bandung'a araya serpistirilmis. Sehrin kuzey kismindaki Dago bizim Camlica kivaminda: sehre tepeden bakan turistik ve verici antenleri altinda ezilen yesillik bir tepe. Bandung Teknoloji Enstitusunun cevreside sakin ve yesil bir bolge.

Simdide biraz sehire girelim, bakalim neler var, neler yok. Briga caddesi sehrin eglence yerlerinin ve fiyakali magazalarinin oldugu yer.



Caddenin girisindeki Classic Rock cafe, Briga caddesinin ana dili hakkinda fikir veriyor: " burasi Endonezya ama Briga'da Ingilizce konusmak moda".
Briga'da iken Northsea Bar'a gidebilir,



French Bakery'den croissant ya da London Bakery'den puding alabilirsiniz.
Tabi buraya gelen guzel insanlarin gezecekleri yer "The Arcade, Briga Citywalk" olacaktir.
Alisveris icin neden "Leather Palace"'a girmiyorsunuz, Endonezyalilar giriyor. Briga'nin bir ust sokaginda yeni yapilan binalarin reklami bakin nasil yapiliyor. Genis salon, iyi giyimli kadin, Ingilizce reklam tabi ki.


Peki, Endonezyalilarin cogu nasil yasiyor dersiniz? Fiyakali Briga'dan 5 dakika uzakliktaki yan caddelere girelim. Cople kapli camur renkli derenin kenarina tunemis kucuk teneke evlerde yasayan insanlar aksam olunca buyuk caminin onundeki alun-alun'da toplaniyor. Eglence secenekleri sinirli, biraz el arabalarinda satilan ucuz yemeklerden almak, biraz isportacilara gozatmak

ve biraz parasi olanlarda Amerika hizli yemek zincirlerinden birine girmek disinda yapabilecekleri pek bir sey yok.



Briga'daki ithal pahali arabalar yerine bu caddelere motorlar hakim

, buyuk magazalar yerine el arabasindan is yapanlar var.
Java'da su ana kadar dolastigim sehirler icinde en duzenli ve yasanilir olani bu sehir. Yine de Bandung Endonezya'nin genel sorunlarindan fazlasiyla nasibini almis. Sehir sokaklarinda Ingilizcesini ilerletmek isteyenlerle konusarak ve illaki hic tanimadigimiz insanlarla fotograf cektirerek otele donelim, yarin Jakarta.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...