Krungthepmahanakhonamonrattanakosinmahintarayutthayamahadilokphopnoppharatrat chathaniburiromudomratchaniwetmahasath (nam-i diger Bangkok )

180.Tuk-tuk suruculeri sohbet ediyor. 174. Internet kafede iki budist rahip ekrana kilitlenmis. 169. Metro vagonu geciyor. 155. Ters yonde metro vagonu geciyor. 132. Muz saticisi arabalarin arasina giriyor. 128. Iki lady-boy salina salina karsiya geciyor. 112. Kaldirimda tras olanlardan birinin iis bitiyor. 107. Caddeleri supuren temizlik gorevlisi kadinlar supurgelerini motorlarina sikistirmis, bir yere gidiyorlar. Sanki bes cadi motorla avdalar. 92. Ogle yemegine cikan mini etekli ofis calisanlari kaldirimda kurulan masalarda corba iciyor. 88. Corbaci ocagin basinda, sicaktan atletini cikariyor. 74. Flip-floplarini tembelce yere surterek bes genc sirt cantali turist geciyor, kizlarin obez durumuna bakilirsa Amerikan ya da Ingiliz. 57. Kesilmis, yenmeye hazir meyva saticisi sirt-cantalilara bir seyler soyluyor, haritada yer gosteriyor. 48. Gri uniformali iki guvenlik gorevlisi bankadan cikiyor. 27. Sosis saticisi kadin en az seksen yasinda gorunuyor, hala nasil calisiyor? 19. Moto-taksi surucusu sigarasini yere atiyor. 8. El arabasinda kahve satanla balik satan kopruden geciyor. 6.5.4.3.2.1 ..Ya uc dakikalik trafik isigi olur mu? Bekle, bekle sonunda hareket ediyoruz. Bangkok havalaanindan sehir merkezine giden yoldayiz. Trafik ogle saatinde boyleyse aksama nasil olur. Hoop bir isik daha. 180.




Bangkok'un resmi adi, hepsi birlesik tek kelime, okuyun lutfen: Krungthepmahanakhonamonrattanakosinmahintarayutthayamahadilokphopnoppharatrat chathaniburiromudomratchaniwetmahasatharnamornphimanawatansathitsakkathatiyawitsanu kamprasit. Taylandlilar sehre kendi dillerinde kisaca Krungthep yani "melekler sehri" diyorlar.
Resmi olarak nufusu 9 milyon civari olan Bangkok nufusunun , aslinda cevre illerden gelen kayitsiz gocmenlerle birlikte 15 milyonu buldugu dusunuluyor. Melekler sehri gercekten sakar bir melek trafindan yaratilmis gibi. Melek iyi niyetli. hep iyi seyler istemis, ama eli biraz agirmis, ne verse fazla fazla vermis.

Sehirde biraz su olsun demis, sehrin her noktasinda bir kanala en fazla bes dakikalik bir yuruyusle varabilirsiniz. 1930'lara kadar co daha fazla sayida kanal varmis, kral otomobilimi kanallarda durmadan, kopruden gecmeden kesintisiz surmek istiyorum deyince kanallarin cogunun ustu kapanmis. Kalanlar fazla bile, hayat diger Guneydogu Asya ulkeleri gibi su etrafinda geciyor.Melek sehir biraz canli olsun demis. Gece gunduz her zaman hareketli, her istediginizi bulabileceginiz, hatta aramadakiklarinizi da cok rahat bulacaginiz bir yer olmus. Dunyanin en buyuk genelevi Bangkok. Degisik tahminlere gore Tayland kadinlarinin %1 ila %5'i seks ticaretinde calisiyor. Sadece onlar mi, travestiler (lady-boy)'lar Bangkok'un simgelerinden. Acikhava reklam panosunda cinsiyet degistirme reklami yapilan tek sehir burasi herhalde, operasyonun ederi 1600 dolar. Dunyada en fazla Viagra sehidinin burada oldugu soyleniyor: sadece Alman buyukelciligi yilda 600 Alman seks-turistini tabutla geri gonderiyor.

Melek sehrin ekonomisi canli olsun, hem zengin hem fakir ayni yerde yasasin demis. Sehirde iki ayri ekonomi var, yeni yapilan alisveris merkezli binalarda oturanlar alisveris edenler ve cadde seviyesinde yasayip oradaki dukkanlardan alisveris edenler. Alisveri merkezlerinde dunyanin en iyi esyalarini en yuksek fiyattan bulabilirsiniz. Siz saddede 0.5 dolara doyurucu bir ogun yerken, parasizliktan copten yiyerek yasamaya calisanlarla karsilasirsiniz. Asya'nin kaplanlarindan sayilan Tayland 1997 ekonomik kirizine cok kotu yakalanmis, halen o zaman yapimina baslanip yarim birakilmis proje artiklarini goruyorsunuz, yarim kopruler, terkedilmis devasa binalar.
Melek, insanlar yoneticilerini sevsin istemis. Sevmek ne kelime, Taylandlilar krallarina tapiyorlar adeta. Kralin 35 milyar dolari asan kisisel varligi onun dunyanin en zangin bes adami arasina soksa da paranin nereden geldigini kimse sorgulamiyor, zatn kralda inkar ediyor, ama Bangkok'un ucte biri ona ait: toprak, alisveris merkezleri, hukumet binalari vs. Bunun yaninda bizdeki gibi darbelerle yasamaya alismislar. Asker devamli darbe yapmaktan , politikacilar sapkalarini alip gitmekten sikilmis olmali ki, artik dogrudan darbe yok. Tayland Anayasa mahkemesi uc kez secilmis hukumet sudan sebeplerle gondermeye calisti. Tanidik mi geldi? Hadi canim sizde, boyle seyler sadece Tayland'da olur. Ilk iki denemelerinde basarisiz oldular cunku hukumet yeniden olustu, sonuncu denemelerinde basarili olmuslar gibi, gorecegiz. Yeni hukumet goreve basladigi gun, devrilen hukumet uyeleri Birlesmis Milletler'den korunma istediler, kendi hayatlarindan endise ettiklerini bildirdiler.


Sakar melegin yaptiklarini yaz yaz bitmez. Hem en iyiler, hem en kotuler bir yerde ayni zamanda nasil uyum icinde yasar? Merak eden Bangkok'a ugramali. Boyle yapan milyonlarca turiste katilmali. Bangkok, 2008 yilinda Travel ve Leisure dergisince "dunyanin en iyi kenti secilmis" . Ben buna katilamayacagim. Bana gore Bangkok'un ana ozelligi Asya'ya ilk gidenler icin Asya'ya ozgu yasam bicimini goreceli bir rahat icinde sunmasi. Bunun icin Bangkoklu'nun formulu: kendi ev hayatinda Asyali olmasi, ama batili ziyaretcilerin aradiklari ve alistiklaro yasam bicimini batiliyi fazla zorlamadan iyi bir kaliteyle ucuza saglamasi.

Mesela turist bolgesinde ard arda dort tane donerciyle karsilasiyorum. Evet, evet sevebilirim burayi.

Madem doyduk, gorduk, cikalim mi kuzeye? Ayuthaya'da, eski imparatorluk baskenti, gorusmek uzere.

1 yorum:

  1. bangkok ne güzeldir ya of. gene gidemedik, bu kış ta geçiyor.

    YanıtlaSil

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...