Kımız ( ayrag)

Kımız, eski Türklerin geleneksel içkisidir. At sütünden yapılan bu içki Moğolistan'da her daim karşınıza çıkar.

Kımız, taze sağılmış at sütünün inek derisinden bir torbaya konup süzülmesi ve sık sık karıştırılması ile yapılır. İçine herhangi bir madde eklenmez.

Kımız alkol içerir ancak kımız içip sarhoş olmak cidden büyük bir mideye sahip olmayı gerektirir: 2.2 litre taze kımızda bir şişe biradaki kadar alkol bulunur. Kımızdaki alkol oranı ( %0.7 ila %3) bildiğimiz bozanın ( %2 ila %6) yarısıdır.


Kımız içerdiği yüksek protein ve vitaminler nedeniyle hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır.



Moğolistan'da hemeh her gerde misafirlere çıkarılan kımızın yerel adı "ayrag" dır. Sokaklarda da karşınıza ayrag satan tezgahlar çok sık karşınıza çıkacaktır.

Geleneksel olarak kımız küçük bir tasta içilir. Tadı hafif ekşi ayran gibi olup görünümü aşağıdaki gibidir.

Kımızla ilgili daha detaylı bilgi şu sitede var.

----------------------------------------------------
Bu bloğa üye olarak yeni yazıların size otomatik olarak e-postalanmasını isterseniz linke tıklayarak ŞİMDİ GEZELİM'e abone olun

1 yorum:

  1. Merhaba, verdiğiniz bilgilere küçük bir ekleme yapmak istiyorum. Orhun vadisinde at sırtında yaptığım seyahatte yanında kaldığım aileler akşam konukları geldiğinde küçük bir porselen kase ile konuklara ayrag ikram ediyorlar. Ancak size kase uzatıldığında sadece yarısını içip dağıtımı yapan kişiye geri uzatmanız gerekiyor.O da üzerini doldurup başka bir kişiye veriyor, o kişi da kasenin yarısını içip dağıtıcıya veriyor. En sonunda kase yine yarısı dolu olarak bırakılıyor. Buna dikkat ederseniz benim gibi (önceden uyarılmadığım için bilmiyordum)mahçup olmazsınız.

    YanıtlaSil

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...