Hanoi ( Kuzey Vietnam)

Hanoi Vietnam'in hizla buyuyen ekonomisinin ana vitrini ve Vietnam'in baskenti. Ek olarak Ankara'nin kardes sehri. Nufusu 3.4 milyon kadar olmasina ragmen cok daha kalabalik hissediyorsunuz. Cok yogun bir motosiklet trafigi var.


Tabi bu yogunluk hava kirliligine yol aciyor. Bircok surucu maskeyle suruyor.


Bisikletler ve bisiklet-taksiler ( cyclo)'de bolca.



Yilbasi Vietnamlilar icin pek onemli degil. Ama Vietnam yeni yili ( Tet) cok onemli. Tet ocak ayinin sonuna denk geliyor ve hazirliklar simdiden baslamis durumda.


Eski sehirde Tet malzemesi satanlarin kendilerine ayrilmis uc ayri sokaklari var.


Hanoi'de herkes bir seyler satiyor. Zengin olmayi kafaya koymuslar onun icin en ufak bir sey alirken bile cok siki pazarlik etmek zorunda kaliyorsunuz, hic sikilmadan normalin 5-6 kati fiyat cekebiliyorlar. Bazi lokantalarda Ingilizce menu var, dikkat edin Ingilizce menulerde Vietnam menusune gore fiyatlar daha yuksek olabiliyor. Benim girdigim lokantada yan masadan alip karsilastirdigim Vietnamca ( Latin alfabesini birkac ek yaparak kullaniyorlar, Cinliler gibi okunamaz degil) menuyu lokanta sahibine gosterince "sen yabancisin" deyip guldu, fiyati da inmedi.Otel ve otobuslerde yabancilarin odedigi fiyat en az %30 daha fazla ( bazen iki uc kati, yerine gore).
Eski sehrin sokaklari loca sistemine gore ayrilmis. Sokaklarin ismi ayni zamanda ne satildigini da gosteriyormus: Tavuk caddesi, Seker caddesi vs vs. Simdilerde caddelerde hersey karisik satiliyor ama yinede benzer mallari satanlar ayni sokaklarda olmak istiyorlar. Ustteki kadin canli kurbaga satiyor ( kahverengi aglarda), satin aldiktan sonra nasil tasirsiniz meraktayim.
Ayni sokakta pilic, serce, kaz satin alabilirsiniz. Hanoi'de elimde rehber kitap sokaklari dolasirken yanima universite ogrencis Tanh geldi, " Sizinle Ingilizce pratik yapabilir miyim?" dedi, sonra yarim gun beni eski sehirde dolastirdi. Buradaki bir cok bilgi Tanh 'dan.

Vietnam'da "kopek seviyorum" iki anlama gelebiliyor: A) Kopek seviyorum B) Kopegi kizarmis seviyorum. Kopek sicak havalarda sagliga iyi geldigi icin yenirmis, en makbulu derisi kabuk haline gelene kadar kizartilani imis. Bunun icin kopek oldurulmeden once birkac saat sopayla dovulurmus ki kan deride toplansin, yaga atinca iyice pissin, kabuk baglasin. Evin onunde zincirle bagli bir kopek gordugunuzde bu onun ev hayvani oldugunu, kafes icinde kopek gordugunuzde bu onun yakin bir zamanda yenecegini gosteriyor. Kedi restoranlari da var, yereller kedilere " bebek kaplan" adini vermisler, siyah kedilerin sagliga iyi geldigi inanci var bu yuzden fiyatlari yuksek.
Bize gore ilginc yemeklere geri donelim: bambu, yosun ve tavuk kalbi gibi. Bunlarada ara sokaklarda rastlayabilirsiniz.

Ustteki kadin gezici kasap, et istediginizde sizin istediginiz sekilde kesip orada teslim ediyor. Etleri elindeki cantada. Asagidaki ise corap ve pijama satiyor.

Caddelerde en kucuk yerler bile degerlendirilmis. Bu dort tabure Vietnam'in unlu yemegi Pho ( eriste corbasi) yapiyor.


Yemegi yediniz, tabaklar oracikta yikaniyor.Yemek sonrasi iyi bir kahve iyi gider tabi, o da acikta kaldirimda. Gercekten guzel kahve.
Eski sehrin disinda daha genis caddeler var. Fransizlarin yonetiminde iken sadece Fransizlarin oturmasina izin verilen "Fransiz mahallesi" ise hem bakim hem zenginlik olarak Istanbul'da bile yok.

Hanoi aksamini Vietnamlilar gibi Hoan Kiem golu etrafinda turlayarak kapatalim.

Buradan Halong sehrine geciyoruz.

1 yorum:

  1. Tayland Hakkında Bilgi ve Yardım Merkeziniz . Her türlü soru ve istekleriniz için bizim ile web sitemizden iletişim kurabilirsiniz . www.thailandconcept.com

    YanıtlaSil

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...