Chiang Mai (Kuzey Tayland)


Chiang Mai, Tayland'in daglik kuzey bolgesinde Myanmar'a iki saat mesafede guzel bir sehir. Altyapi olarak Bangkok'la ayni, trafik daha sakin, fiyatlar daha dusuk ve seyahat etmek daha kolay. Havasi Taylandlilara gore cok soguk! Yandaki resim Tayland Meteoroloji Dairesinin websitesinden: sicakligin 28 dereceden dusuk oldugu gunleri eskimo resmiyle gostermisler :) . Brrrr... 29 derece icin ise "serin" diyor.

Sehir merkezinde 300'den fazla tapinak var. Bangkok merkezinde de ayni sayida, Chiang Mai'in cok daha kucuk bir yer dolayisiyla her sokakta en az bir tapinakla karsilasiyorsunuz.

Bazi tapinaklar Tayland masaji ogretiyor. 3-5-10 gunluk kurslarda bayagi bir yabanci var. Bir saatlik ayak masaji turistlerin yogun oldugu yerlerde saati 5-6 dolarken, merkezden biraz uzaktaki ara sokaklarda saati 1.8 dolara dusuyor. Chiang Mai, sadece bunun icin bile ziyaret edilir.

Eski sehrin etrafi surlar ve hendek ile cevrili. Surlarin Thapae kapisina bakan mahallede oniki tane sahaf saydim. Guneydogu Asya'da rastladigim en cesitli eski kitap saticilari bu sehirde. O kadar ki Yasar Kemal'in Turkce bir kitabini buldum, aldim.Muay Thai (kickboxing) Tayland'in milli sporu. Diger dovus sporlarindan Muay Thai'i ayiran ozellik "sekiz nokta"yi birden dovuste kullanmasi: eller, ayaklar, dizler ve dirsekler. Bu spor bircok spor klubunde yapiliyor. Muay Thai karsilasmalarinda dovusculer okullarina ait geleneksel danslari yaparak ringe geliyorlar. Chiang Mai'da Muay Thai macina da ugradim. Gecenin en buyuk macindan once en hafif sikletten en agirina dogru yukselen kilolarda maclar yapiliyor. Chiang Mai'da kuzey Tayland'in geleneksel teknigi "hiz" kullanimi onde, cok hizli bir sekilde rakibe inen tekmeler ve dirsekler. Simdiye kadar gordugum en sert spor karsilasmalari Chiang Mai'da idi. 48 kiloluk kisa boylu bir Taylandlinin ringe cikinca buyuk bir hirsla karsisindakini kan revan icinde birakmasi bazisina gore iyi seyirlik bir mac bana gore ise ilginc bir ikilemin gostergesi. Bana gore devamli gulen, sakin Taylandlilarin dunyanin en sert sporlarindan birinin cok siki tutkunu ve uygulayicisi olmasi, Taylandlilarin yumusak gorunusunun altinda icin icin kaynayan hirs ve siddetin bir urunu. Firsat bulur ve siddete dayanabilirseniz bir Muay Thai macina gidin, Taylandlilara bakisiniz kesinlikle etkilenecek, bahse girerim.

Chiang Mai'da geceleri acilan yuzlerce kaldirim lokantasinda Tayland'a ozgu yemekleri cok ucuza tadabilirsiniz. Bir tabak yemek 50 cent ila 1 dolar arasi. Her satici ayri bir yemekte uzmanlasmis, farkli yemeklerden tatmak icin masadan masaya turluyorsunuz.
Kuzey Tayland'in doga sporlari merkezi Chiang Mai'da bir cok tur firmasi var. Bolgeyi hizli tanimak isteyenler icin ideal: ayni gun icinde 6 ayri yeri ziyaret ediyorsunuz. Bunun yaninda cok ama cok fazla turistik. Yinede Asya'ya yeni baslayanlar icin zevkli.Eglenceli aktivitelerden biri bambu salla nehirde suzulmek. Bir saat kadar suren bu gezi sonunda bambu siriklari bir arada tutan lastikler cozuluyor. Serbest kalan bambu siriklar tek tek kamyonete yuklenip tekrar nehrin yukari kismina tasinip, bambulardan sal yine yapiliyor. Eskiden bambu sallari sokup yeniden yapmazlarmis, nehrin asagi kismina gelindiginde salin sadece lastigini alip bambulari akintiya birakirlarmis. Sonra nehrin yukari kisminda yeni bambu keserlermis. Nehir milli park sinirlari icine alininca bambu kesimi yasaklanmis ve boylece bambu sallarin her seferinde sokulup yapilmasi gerekmis.

Turun bir baska parcasi ise fille kisa bir tur. Yaniniza muz alin, filler alismis, devamli yiyecek istiyorlar.

Chiang Mai, guzel bir yer. Gercek guzelliklerini gormek icin kisa turlar yerine daglarda 3-4 gunluk trek turlari oneriliyor. Belki bir dahaki sefere, simdi Malezya'da Penang'a geciyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...