Sibu sehri Borneo'nun en uzun nehri olan Rejang'in uzerindeki en buyuk yerlesim birimi. Denizden yaklasik 60 km iceride kurulu olan sehir ulasim ve kerestecilik merkezi.
Sehir nufusunun cogu Cinli ve Tayvan'lilarla ayni kokeni paylasiyor. Sehirde bircok Cinli tapinagi yer aliyor. Borneo, bir Ingiliz ailenin "kisisel devleti" iken devletin basi ve sahibi Brooke ailesi Sibu bolgesinde keresteciligi baslatmak icin Cin'den gocmenlerin gelmesini tesvik etmis. Sehrin bugunku etnik yapisi yuz sene onceki bu davetin bir sonucu.
Sibu, nehir uzerindeki konumu nedeniyle onemli bir ticaret merkezi. Malezya'nin en buyuk kapali "halk pazari" ve en buyuk sehir meydani Sibu'da. Bu iki bilgi sehrin ekonomisi hakkinda bize iyi bir fikir veriyor.
Sibu'ya gelmemin sebebi Borneo'nun icine ulasabilmek. Sibu'dan sonra karayolu sona eriyor. Burasi bir anlamda yolun sonu. Halbuki onumuzde gezilmesi bekleyen cok genis bir cografya var. Bir sonraki yolculugumuz Borneo'nun kalbine, nehirden baska ulasim yolunun olmadigi Kapit sehrine. Simdilik gun batiminda balik tutanlari seyrederek biraz gevseyelim, yol yarina.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.