Manila ( Filipinler )

Filipinlerde gezecekseniz iki noktadan gecmeden fazla dolasmaniz mumkun degil, bunlarda biri ilk ugradigimiz Cebu, digeri simdi gezecegimiz Manila. Filipinler yedibinden fazla adadan olustugu icin ucak yolculugu bazi adalara ulasmak icin en kisa yol. Indirimli havayollarinin merkezleri de ya Manila'da ya Cebu'da.

Flipinlere gitmek isteyeler icin nasil gidilir bilgisi su linkte.

Manila, kendimi duzelteyim, metro Manila'nin nufusu 10 milyon kadar. Bizdeki gibi buyuksehir belediyesi duzenlemesine gidilmis, Manila ve civarindaki 16 sehre Metro Manila deniliyor. Sadece Manila dediginizde ise 1.5 milyonlu Manila merkezi anlasiliyor.




Manila, ikinci dunya savasinda en cok yikima ugrayan sehirlerden biri. Bundan dolayi sehirde bir kac kucuk istisna disinda tarihi bina gormek mumkun degil. Sehrin turistik bolgeleri Makati -ayni zamanda finansal merkez-, Malate -yeme icme mekanlari- ve Intramuros - eski kale ve Rizal parki- bolgeleri. Manila'da oldugum sure icinde sabahlari ve aksamlari deli gibi yagmur yagdigi icin bu zamanlari sokaklari arsinlamak yerine alisveris merkezlerinde gecirdim. Fena da olmadi, sehrin gercekten cok zengin olan bir kesimini de gormus oldum. Ulkede gelirin %97'si nufusun altida biri tarafindan kontrol edililiyor. Diger %3 ile nufusun %80'inden fazlasi gecinmeye calisiyor. Zengin-fakir farki cok fazla. Bir alisveris merkezine girin dunyanin en zengin sehirlerinde bulabileceginiz asiri pahali markalarin satildigi magazalarin yanindan ust katlara cikin, genelde yemek yenilen kesimler ust katlarda oluyor, disariya bakin: acik lagim, teneke evler, gurultu, duman, sokaklarda copler. Makati ve Malate'de dolasirsaniz kendinizi herhangi bir Avrupa kentinde zannedebilirsiniz, kendinize gelmek icin mesela Paranaque kesiminde lagim akan nehrin uzerinde siriklara kurulmus evlerin arasina atin. Manila, gunduzleri son derece guvenli ve yardimsever ve bir o kadar da merakli insanlarin oldugu bir sehir. Ortalama bir Filipinli'nin soru sorma kapasitesi benim cevap verme kapasitemi kat be kat geciyor: nerede oturuyorsun, ne kadar kazaniyorsun, neden buraya geldin, neden suraya da gitmiyorsun? isinma turlarinda sorduklari sorular. Hani olurda bu sorulara dayanabilir ve vaktinde cevap yetistirebilirseniz, bu kez -herhalde cesaret alarak- kizlarimiz cok guzel niye birini bulmuyorsun ve daha ilerisi sorulari geliyor. Geceleri Manila'nin her yeri guvenli degil, demin anlattigim zengin-fakir farkindan dolayi, ozellikle turist bolgeleri icin, tek basina sokaklarda dolasmak tavsiye edilmiyor.

Manila'da ulasim insani yoruyor: sicak, duman, kalabalik. Jeepney'lerin her yeri neyseki acik ve pufur pufur. Her ne kadar disaridan bakan biri icin - yani ben- butun jeepneyler ayni gozukse de durakta bekleyen biri hemen beni "jeepney terminoloji" ile tanistiriyor. Eger gidis ucretini aracta sofor odersen, o bir "jeepney". Eger parayi araca binmeden once durakta odersen "multi cab". Parayi onceden odersen ve havalandirmasi varsa "metered cab". Parayi aracta odersen ve havalandirmasi varsa air FX. Isin biraz karisik kismi taksilere de metered cab ya da metered taxi diyorlar.

Manila'nin gece hayati cok canli. Genelde yabanci -altmis yasin ustu, bekar ve yerel arkadasi olan- erkeklere gore duzenlenmis bir cok yer var. Bu eglence mekanlari Malate bolgesinde yogunlasiyor, kaldirimda bir bara davet edilmeden iki adim atmak zor.

Buyuk sehirler disinda Filipinler'de gorulmeye deger bircok yer ve dogal guzellik var. Ozellikle dalmak isteyenlerin ilgisini cekecek onlarca ada var. Fiyatlarda son derece uygun, bir dahaki sefere dalis ya da yuzmek icin tatile cikarken Filipinleri de hesaba katin karli cikarsiniz.

Filipinlerle blogda daha cok yazi var, okumadan gecmeyiniz. Diger yazilara ulasmak icin tiklayiniz.


Alisverisi gelen? Siradaki duragimiz Hong Kong. Hadi simdigezelim !


----------------------------------------------------
Bu bloğa üye olarak yeni yazıların size otomatik olarak e-postalanmasını isterseniz linke tıklayarak ŞİMDİ GEZELİM'e abone olun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...