Japonya'da ogrenci olmak

Ilkokul alti ogrencisiniz, sabah yedide okul bahcesinde tek sira yaptiniz. Ses cikarmadan dikildiniz. Ogretmenler gelip kilik kiyafet kontrolu yaptilar, uygun gorulmeyenler derhal evlerine gonderildi ve velileri yazili olarak uyarildi. Sabah muzik esliginde isinma hareketleri sonrasi bahcede biraz yurudunuz, hava cok sicak ustunuzde kalin bir ceket var, cikaramazsiniz, Milli Egitim bakanligi Haziran basina kadar ceket cikarmayi uygun gormedigi icin havadan bagimsiz olarak ceket cikarilmasi yasak. Derse girdiniz, caniniz sikildi ve arkaniza dondunuz. Ogretmenin kizgin sesi ile onunuzde dondunuz. Cezalisiniz. Ogretmen diger ogrencilerin sizinle konusmasini iki gun boyunca yasakladi. Saat uc gibi okul bitti. Acele etmeniz lazim ikinci okulunuz “juku” saat dortte basliyor. Universiteye girmezseniz toplumda iyi bir yer edinemeyeceginizi bilen anne-babaniz sizi bu universiteye hazirlik kursuna yazdirdi. Alti sene okuldan cikip bu ikinci okula da gideceksiniz. Japonya'da universite sinavlarinda okulda ogretilenler sorulmadigi icin daha cok ogrenmeniz lazim.

Saat dortte girdiginiz hazirlik okulu gece onda bitti. Neyseki hazirlik okulu haftada sadece alti gun, yoksa Pazar gunu yapmaniz gereken okul odevlerini nasil yetistirirdiniz? Saat onbir gibi eve geldiniz, artik okul odevlerinizi yapma zamaniniz geldi. Cok odev yoksa gece bir -iki gibi yataga girebilirsiniz, bes alti saat uyku, oooh adam olana cok bile.

Eger bu tempoya dayanabilirseniz ve iyi ogrenmisseniz, Tokyo universitesi gibi iyi bir universiteye girmeye hak kazanirsiniz. Iyi bir universiteye girenleri iyi firmalar aldigi ve o firmalarinda kendi egitim programlari iki-uc sene surdugu icin aslinda universitede egitime gerek yok. Okulda bircok sey ogrendiginiz ama ise yaramayacak dedik, bunun yaninda tarih ogrenirken 1910-1945 arasini ogrenmediniz, Milli Egitim bakanligi gerek gormedi. Dolayisiyla Japonlarin Uzakdogu isgali ve ikinci dunya savasi gibi kucuk ayrintilari es gectiniz. Ha bi de Pizza'yi ders kitaplarinda hic gormediniz, bakanlik pizza batidan gelen yabanci bir yemek oldugu icin ders kitaplarindan cikartti da. Hemen hic calismadan universitede iyi notlar alarak hayatin tadini cikardiniz, iyi de ettiniz cunku calismaya baslayinca dokuzda iste olup gece onbir gibi cikacaksiniz. Okulda esas ogretilen tam itaat ve dayaniklilik oldugu icin iyi bir firma elemani olmaniz garanti, Ne diyeyim, size kolay gelsin Japon kardesim.

1 yorum:

  1. Şu ana kadar ki gezdiğimiz yerlerde beni en çok şaşırtan bu ülke oluyor. Bakalım daha neler göreceğiz :) sosyolog merakımı en çok burası gıdıklıyor :)

    Sevgiler, iyi gezmeler...

    Yıldız

    YanıtlaSil

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...