Cebu sehri, Filipinler Visayas bolgesi

Filipinler, 7107 adadan olusan 90 milyon nufuslu bir ulke. Ortadogu ulkelerinden gectiyseniz genis bir Filipinli gocmen toplulugu ile karsilasmissinizdir, ya da Turkiye'de -sayisi az da olsa- calisan Filipinlileri gormussunuzdur. Sebebi basit ulke nufusunun 11 milyonu yurtdisinda calisiyor. Ekonomik kosullarini iyilestirmek isteyen halk gurbete cikmis, boyle olunca ulkede bankadan cok doviz bufesi ve hizli para gonderme ofisleri var.

Manila'yi sona birakarak Filipinlerin guneyindeki Visayas bolgesinin baskenti Cebu'da gezimize basliyoruz.



Cebu sakinleri kendilerini "Manila'nin yasanabilir versiyonu" olarak tanimliyorlar. Sehrin merkezi alisveris merkezleri ve fiyakali isyerleri ile bezeli. Merkezden limana dogru yurudukce sehrin orta kesiminin yasadigi karmasik ve bakimsiz caddelerden gecerek limana varildiginda ortam iyice kalabaliklasiyor. Dilenciler, yerde yatan ayyaslar, onlarin uzerinden yuzlerine bakmadan ziplayip gecen yayalar ve mallarini kaldirima cikarip yolu tikayan yuzlerce dukkanin arasinda sicak ve nemli havada ter atarak limana variyorum. Pek bir numarasi yok, bildiginiz "gece gelirsen biz sana yapacagimizi biliriz" tayfasi gelen geceni -ozellikle turistleri- kesiyor, arada kaldirimda biralarini yudumluyorlar.


Limandan sehrin buyuk pazarlarindan Karbon Pazarina gitmek icin bir Filipinli icadi olan "jeepney"'e biniyorum. Ikinci dunya savasi sonrasi Amerikalilar Filipinlerden askerlerinin cogunu geri cekerken kotu durumdaki Jeep'leri birakmislar. Filipinlilerde bu Jeep'leri uzatarak arka kisminda yolcu tasinacak hale getirmisler. Bu aliskanlik sonra da devam etmis, artik jeepleri degil kamyonetleri degistirerek yolcu tasiyorlar, sicak havada pufur pufur iyi oluyor.

Cebu'da kaldigim yer liman ile alisveris merkezleri arasinda sessiz bir sokakta. Gece bir seyler yemek icin disari ciktigimda ana caddelerden birine daliyorum: caddede bir cok striptiz bar var, yabancilarin coklugu dikkat cekici. Yabancilar genelde erkek ve bir Filipinli kadinla gayet samimi olarak caddeden geciyorlar. Filipinlerde daha sonradan cok rastlayacagim ve yereller tarafindan tesvik edilen bir durum bu: yasli yabanci erkek ve genc Filipinli kadin beraberligi, mumkunse evliligi. Sehirde bindigim bir taksi soforune ne kadar cok yabanci erkek var dedigimde, ne dedigimi daha cok acmadan anliyor ve acikliyor: " Ekonomi iyi degil, yabanci erkeklerde para var. Evlenenin gelecegi kurtuluyor. Genc Filipinli kadinlar olabildigince yasli batili erkekleri tercih ediyorlar. Erkek olunce mirasi kadina kaliyor, ne kadar yasli o kadar iyi. Ozellikle erkegin Filipinlerde ev almasini istiyorlar, cunku yabancilarin mal edinmesi yasak, ev Filipinli kadin uzerine yapiliyor. Sonucta erkek emekliligini iyi geciriyor, kadin iyi yasiyor. Herkes mutlu. "

Cebu'nun turistik mekani Mactan adasi. Uluslararasi bircok otel zinciri bolgeye demir atmis, cok da iyi yapmis. Guzel bir ada, kumsal dar da olsa fazla insan yok ve tertemiz.

Filipinlerde ideal dolasma sekli adadan adaya gemiyle gecip birkac gun cevreyi gormek ve oradan baska bir adaya devam etmek. Bizde oyle yapacagiz, gelecek duragimiz hizli deniz otobusu ile 3 saat uzaktaki Bohol adasi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...