Machu Picchu ( Peru )

Peru adini duymayip ¨Machu Picchu¨ adini bilenlerimiz vardir. Machu Picchu bu ununu cok uzun sure kayip olmasina ve muhtesem bir cografyada kurulmus olmasina borclu.


1450 yilinda kurulan bu Inka sehri, yaklasik 1550lerde terkedilmis ve ancak 1911 yilinda tekrar kesfedilmis.
Machu Picchu, Cusco´ya sadece 80 km mesafede olmasina ragmen ulasimin cok zor olmasi nedeniyle Ispanyollar tarafindan bulunamamis ve bugunku ihtisamini korumus. Machu Picchu´ya varmak bugunde zor: dogrudan karayolu ile ulasim halen mumkun degil. Machu Picchu´ya ulasmak icin dort saat suren bir tren yolculugundan sonra Aguas Caliente koyune variliyor. Bu koyun karayolu ile hicbir yere baglantisi yok, tek ulasim yolu tren. Tren tepelerin egimi fazla oldugu icin tepeyi dogrudan asmak yerin zigzag yaparak geciyor: ilk once ileri gidip sonra geri kayiyor, sonra yine ileri. Bu yuzden cok agir yol aliyor. Trenle Aguas Caliente ýe vardiktan sonra da is bitmiyor, yarim saatlik bir otobus yolculugu ile Machu Picchu ýa variliyor.


Machu Picchu, bu uzak ve yuksek mevkide kurulmasini savunmasinin kolay olmasina borclu. Aslinda denizden yukseklik olarak Cusco´dan asagida (2400 m.de). Etrafindaki vadilerde mikroiklimde orkide gibi tropik bitkiler bile yetisiyor.
Sehir yaklasik 200 kisinin yasamasi icin planlanmis. Merkezde tapinaklar yeraliyor.


Sehrin bir kismi teraslanarak tarim icin ayrilmis. Uc yani birden derin kanyonla cevrili olan Machu Picchu´nun muhtesem manzarasi insana buyuk keyif veriyor.
Teraslamalardaki ve tas isciligindeki ustalik bugun bile zor ulasilacak bir kadar ustun.

Manzaranin zevkini sadece insanlar cikarmiyor. Tecrubeyle sabittir ki lamaya dert anlatmak deveye hendek atlatmaktan
cok daha zor. Lamaya iki kare poz verdirmek icin yemedigim halt kalmadi, sonunda nazlanip istedigimi yapti ya neyse.


Peru´dan bu kadar. Sirada Ekvador var, gorusmek uzere.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...