Galapagos adalari ( 2 )

Hava karardiktan sonra teknemiz biraz daha yol aliyor. Islas Plaza'da demir atiyoruz. Sabah kus seslerine ek olarak deniz aslanlarinin bolgelerini korumak icin cikardiklari seslerler uyaniyoruz. Deniz aslanlarininku daha cok derin bir bogurtuye benziyor. Deniz aslanlari bir surunun basi olduklarinda diger butun erkekleri kovaliyorlar, sadece bir erkek deniz aslani ve 5 ila 20 arasi disi deniz aslani kaliyor. Bu grubun uremesi ve beslenmesi icin 20 ila 100 metre arasi bir kiyi gerekiyor. Erkek deniz aslani bu alani korumak icin bir uctan otekine devamli yuzup arada sesler cikariyor. Surunun liderlegine talip baska bir erkek cikarsa kavga ediyorlar. Bu yuzden erkek deniz aslanlarinin cogunda yara izleri var. Bolgesinde br uctan otekine yuzen deniz aslani arada beslenmeyi ihmal ediyor. Bu iki uc aylik kosturmanin sonunda yorgun dusup yorgun dusup yerini baska bir erkege kaptiriyor veeee “bekarlar kolonisine” tayini cikiyor.

Bir surunun basi olmayan tum erkek deniz aslanlari bir bekarlar kolonisine katiliyorlar. Plaza adasi hatiri sayilir bir bekarlar kolonisine sahip olmasiyla taniniyor. Adanin yuksek bir yerinde, denize uzak bir noktada butun bekarlar gunesleniyor. Bulunduklari yer denize uzak oldugu icin tercih edilmeyen bir yer ama sonunda hepsi bir sekilde kaybettikleri icin orada yasiyorlar.

Hemen deniz aslanlarinin yanindaki kayaliklarda martilar var. Adanin esas sahipleri ise iguanalar, her 5 metrede bir guneslenen birine rastlamadan gecmeniz mumkun degil.

Santa Fe adasi Plaza adalarina 3-4 saat mesafede. Adanin kiyisinda yarim ay seklindeki kayaliklar dogal liman olusturuyor. Yarim saat icin snorkelle yuzeyim diye girdigim sudan bir bucuk saat sonra rehber cagirinca cikmak zorunda kaliyorum, su alti cok canli ve hareketli. Deniz aslanlarinin aceleci, hizli hareketleri deniz kaplumbagalarinin yavas, zarif hareketleri ile garip bir uyum olusturuyor. Ben onlari seyrederken bir sardalya surusu kiyiyi yalayarak gecmeye basliyor, su altinda bir yagmur bulutu gibi gun isigini engelleyerek geliyorlar, geliyorlar, geliyorlar. Sardalyalarin gecmesi on dakikadan uzun bir sure suruyor.

Aksamustu son duragimiz olan San Cristobal adasina dogru hareket ediyoruz. Ancak deniz cok dalgali, butun yolcular bir koseye cekillip kusmamaya ugrasiyoruz. Aksam gec saatlerde San Cristobal adasindaki Puerto Baquerizo Moreno kasabasi limanina varinca rahat bir nefes aliyoruz. Sabaha adadaki Milli Park merkezini ziyaret ediyoruz. Burada adanin tarihi, evrim teorisi,

Darwin, adalarin durumu ve demografik yapi uzerine detayli bilgiler var. Puerto Baquerizo Moreno kasabasinin iki gecim kaynagi var: turizm ve balikcilik. Kasabadaki insanlar ve Galapagos'un gercek sahipleri birlikte sakin bir yasam suruyor: limanin cevresindeki balikci tekneleri kolay yemek pesindeki bir cok kusu cekiyor, kasabanin deniz kenarindaki kaldirimlari guneslenen deniz aslanlarinin isgalinde, pelikanlar caddelerde tembel tembel yuruyor, sadece Galapagos'ta gorebileceginiz bir ortak yasam. Kasabada biraz vakit gecirdiketn sonra ne yazik ki havaalanina gitme zamani geliyor.

Sadece adalardaki yasami gormek icin geldigim Galapagos'tan su alti guzellikleri ile de etkilenmis olarak donuyorum. Galapagos gercekten cok ilginc ve gorulmesi gereken bir yer. Peki en ucuz olarak Galapagos'a nasil gidilir? Gelecek yaziya....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...