Yoldan portreler: 42 senelik proje yoneticisi Brian







Brian , 67 yasinda, ABD`li, insaat proje yoneticisi, uc + bir cocuk babasi ( bu demek? asagida). Her sene iki ay mutlaka kendi icin seyahat ediyor. Brian ile Honduras'ta otobus beklerken karsilastik, otellerimizin ayni oldugu ortaya cikti. Iki gun boyunca havadan sudan baslayip derin konulara ve lanetli proje kavramlarina kadar indik. Brian kendi deyimiyle bir dinazor: tam 42 senelik proje yoneticisi. Bende 15 calisma yilimin cogunu proje yonetiminde gecirdigim icin konusacak cok konu cikti. Brian'in anlatacak cok seyi varmis ama yerimiz dar, buraya ancak bu kadar sigdi. Brian'in hayati tam film, hemde senaryo cok surprizli. Bakin Brian neler anlatacak bize.


-Brian, hayatta en onemli uc sey nedir?


Birincisi aile. Ikincisi isin. Ucuncusu yasarken eglenmeyi unutmamak cunku hersey bir saniyede degisir.


-Biraz acar misin?


Aileyi acmaya gerek yok. Senin kanin, sana ne olursa olsun deger veren insanlara sende zaman ayiracaksin. Ihmal etmeyeceksin.


Ise gelince; isimi sevmem onemli degil ama iyi yapmak zorundayim. Bu benim hayata katkim. Bir seyi digerlerine gore daha iyi yapmaliyim ki bana gelsinler. Bana gelenleri de ben mutlu edebileyim. Ben yaptigim isin sonucunu sevmiyorum, yaptigim alisveris merkezleri kurmak. Anlamsiz yapilar. Ama yapiyi kurma surecini seviyorum. Yapiyi kurarken herkesin bana gelmesini seviyorum, bana kendimi iyi hissettiriyor. Is bunun icin onemli.


Ucuncusu ise yasarken eglenmek gerek, cunku bir dakika sonra ne olacaginin garantisi yok. Benim hayatim hic beklenmedik donuslerle ve aniden gelen kotu olaylarla dolu. Bunun icin su anin daha iyi degerlendirmeye calisiyorum.


Universite yillarimda cok iyi bir kosucu idim. Okul takiminda idim, bir de eyalet sampiyonu oldum. Olimpik secmelere hazirlaniyordum ve iyiydim. Gece calistigim yerden eve bisikletle donerken br araba bana carpti ve kosuculuk hayatoim orada sona erdi. Bugun bile hafif aksamamin sebebi neredeyse yarim asir onceki bu olay. Hadi bir kez araba carpti, bi daha carpar mi? 16 sene once sarhos bir kamyon surucusu arabami parcaladi, icinden mucizevi bir sekilde sag ciktim. 5 hafta yogun bakimda kaldim. Kendimi bir senede zor toparladim. Bu olay onceden gorulebilir mi? Devami da var. Olaydan 7 sene sonra hastaneden bir telefon aldim, “ sizin hastanemizde kaldiginiz donemde kan verilen bazi hastalarimiza HIV'li kan verimis olma olasiligi var, lutfen muayene icin gelin” dediler. Kan test sonuclari gelene kadar uyuyamadim. Sonunda HIV cikmadi ama Hepatit C cikti. Hem de ilerlemis. Nereden bilebilirsin ki? Neyse kontrol altina alindi. Hastane ile anlasma yaptik, orasi baska bir hikaye.


Ben uc kere evlendim, ilk evliligimi yaptigimda 20 yasinda idim. Cocuktuk ikimizde. Tuttuk bir cocuk daha yaptik. Yurumedi evliligimiz cocuk bir yasinda iken ayrilma karari aldik. Sonra eski esim 6 ay sonra bana geldi ve “ iyi anlastigim biriyle evlenmek uzereyim, senden cocugumuzun vekaletini evlenecegim adama vermeni istiyorum” dedi. Yapmayabilirdim. ABD'de boyle bir durumda eski nufus kutukleri yokedilir ve cocuk gercek babasini asla bilmeyebilir. Kabul ettim. 45 yil sonra hergun pismanim. Uc kiz cocugu buyuttum ama ilkini sadece bir sene gordum, gitti. Dort cocugumun oldugunu bir tek ben biliyorum, herkes uc saniyor. Hata bir anda yapilabilir ve omrun boyunca cekebilirsin. Halen cekiyorum.


Ikinci esimle cogu zaman iyi anlastik, uc cocuk yaptik ve neredeyse 30 sene evli kaldik. Gerci yirminci seneden sonra ayni evde yasayan iki yabanci gibiydik ama butun cocuklari universiteye gonderdik. Sonra ayrldik, simdi baska bir kadinla evli. Evet, baska bir kadin. Uc cocugumun annesi. Hicbir seyin hicbir zaman garantisi yok, ona gore hareket etmek lazim.


-Peki bu hayatta ogrendigin en onemli sey ne oldu?


Ucuncu ile ayni. Hayattan her an zevk almak lazim, bir dakika sonrasinda ne olacaginin garantisi asla yok. Asla.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...