JAMAIKA: Montego Bay, Negril ve Ocho Rios. Deniz, gunes, reggae ve biraz da cinayet....

“ Hayat guzel. Sakin takil ve gevse. Guzel bir gun olacak”
Su saticisi yuzu asik musterisine boyle diyordu Montego Bay otobus duraginda. Herhalde tipik bir Jamaika'linin hayata yaklasimini daha iyi ve daha hizli aciklayacak bir durum olamazdi. Bunun yaninda Jamaika'da herkes bu ornekteki sakin ve iyi niyetli degil. Jamaika, diger Karayip ulkelerindeki gibi, tatil koylerinde kalanlarin pek goremeyecegi bir cok sorunu olan bir devlet. Montego Bay'de kaldigim otel sehrin gece hayati ve magazalariyla unlu bolgesi “Hip Strip”'in dogu ucundan 500 metre kada uzakta. Ilk geldigim aksam Hip Strip'te yemek yiyip aksam 9 gibi otelime yurumeye basliyorum. Yol kenarinda arkadaslariyla konusmakta olan celik yelekli turizm polisi ben gecerken kafasini sohbetten kaldiriyor.
“ Beyefendi, nereye gidiyorsunuz?”
“ Caddenin sonundaki otelime?”
“ Taksiyle gitmeniz daha iyi olur”
“ Ama sadece 500 metre ileride”
“ Yakin zamanda bu cadde civarinda sorunlar oldu, burada beklemem gerekmese ben sizinle yururdum ama su anda ayrilamam. Lutfen bir taksiye binin”
“ Tamam, iyi aksamlar”


500 metre icin taksiye bindikten sonra tabi “nedir Jamaika'nin suc sorunu?” sorusu aklima takildi. Internette kucuk bir arama sonucu sasirtici bilgiler edindim. Ilk bilgi: Dunya'da kisi basina en fazla cinayet islenen ulke Jamaika... Ha? Ya Jamaika reggae'nin ciktigi ve pasifizm hareketinin en cok tutuldugu yerlerden biri degi miydi? Karayip cenneti? Bir yanlislik mi var? Karayiplerdeki kisi basi cinayet orani ABD'nin tam dort kati ( yuzbinde 30 kisi). Hani su tehlikeli bildigimiz ABD'nin. Cennet'te sorunlar var. Jamaika'daki cinayet orani ABD'nin tam isekiz kati ( yuzbinde 59 kisi). Jamaika'yi cinayet liginde El Salvador, Guatemala ve Venezuella yakinen takip ediyorlar. Benim sakin sandigim St.Vincent adasi Jamaika'dan sonra en yuksek Karayip cinayet oranina sahip (yuzbinde 36). Parali devletlerden Bahamalar bile ABD'nin oranini uce katlamis. Nasil olur? Tek cevap var: uyusturucu ticareti. Guney Amerika'dan ABD'ye giden uyusturucu gectigi ulkelerde cok cesitli sorunlara yok aciyor, bunlardan biri de yukselen suc oranlari. Ulkenin ekonomisinin duzelmesi falan da para etmiyor; Trinidad ve Tobago'da issizlik son 15 senede %20'den %5'e dusmus, ayni zaman icinde suc orani dorde katlanmis. Deniz, gunes, reggae ve biraz da cinayet...

Montego Bay, Jamaika'da turizmi baslatan kasaba olmus. 1900'lerin basinda bir doktorun “ hastalari iyilestiriyor” diye reklamini yaptigi ve gelen hastalardan suya girme ucreti aldigi Doctor's Cave kumsali bugunde populer. Bu kumsalda baslayan turizm bugunlerde adanin kuzey bati kiyisinda uc merkez civarinda yogunlasmis: Montego Bay, Negril ve Ocho Rios.

Montego Bay sehri kalabalik ve pis sokaklariyla pek cekici degil ama bolgenin ulasim merkezi. Sehrin disinda dunyaca unlu sirketlerin “hepsi dahil” tatil koyleri basliyor. Bu koylerde kalanlar yerli halkla hicbir iliskiye girmeden, nerede olduklarini dahi bilmeden deniz, gunes, kum uclusuyle tatillerini gecirip ulkelerine donuyorlar. Montego Bay'in en fazla turist ceken kismi Hip Strip. Sehrin bu kesiminde turist olarak rahat yurumeniz mumkun degil, size satis yapmak isteyen bir hanutcu illaki pesinize takiliyor. Birini atlatinca digeri size yaklasiyor; hediyelik esya satisindan girip tutturamayinca uyusturucuya oradan kadin ticaretine uzanan monologlari can sikici. Bunun yaninda sadece merakindan dolayi size yaklasip konusan Jamaika'lilarda oluyor, ilk bes dakika icinde size bir sey satmaya kalkmadiysa sohbete devam: genel olarak sakin ve hayati hizli yasamayi tercih etmeyen karakterleri var.

Jamaika'da hosuma giden yiyeceklerden biri Patty. Bir nevi borek; icinde pure haline getirilmis et , tavuk ya da sebze oluyor. Jamaika'lilar bu boregi hindistan cevizi ekmeginin icine koyup yemegi seviyorlar, ekmek ici ekmek gibi bir sey. Iyi de oluyor namussuz.

Montego Bay'in batisinda Negril dogunda Ocho Rios sehirleri var. Ikisine de Montego Bay otobus duragindan gidebilirsiniz , 1.5- 2 saat suruyor. Minibusun kalkmasini beklerken pazar ayaginiza geliyor, saticilar gelip mallarini sergileyip siparisinizi aliyorlar. Minibus icinde beklerken bira icebilir, kizarmis balik yiyebilir, dondurmanizi bitirebilir, mangalda misir goturebilir, corap, ciklet, patates, portakal, kola, su, sapka alabilirsiniz.

Negril, kuzey batida 11 kmlik uzun sahiliyle unlu bir kent. Montego Bay'e gore daha duzenli ve otel cesitleri cok daha fazla. Reggae dinlemek isteyenler burada daha sansli cunku daha fazla gece kulubu reggae gruplarini agirliyor. Deniz, gunes, kum ve reggae asiklari buraya.

Ocho Rios, gelismislik olarak Negril ve Montego Bay arasinda bir yerde. Sehir buradan Kingston ( Jamaika'nin baskenti, Bob Marley'in mekani), Blue Mountains ( iyi kahve mekani), 9 mIles'a ( Bob Marley'in koyu ve mezari) gitmek isteyenler icin ideal. Ayni zamanda unlu Dunn's selaleleri de burada; 200 metre boyunda bizim Pamukkale gibi asagi inen bir selale ve yuzlerce turisti gozunuzun onune getiriverin. Jamaika ile ilgili tanitim briosurlerinde buranin resmi olmazsa olmaz.

Blue Mountain kahvemizi ictik, Jamaika'li gruptan reggae dinledik, Dunn's Falls'ta dolastik, Negril'de deniz girdik; Jamaika'ya eyvallah demenin zamani geldi demektir.

Buradan gezimin ikinci etabina Orta Amerika'ya geciyorum. Guatemala'da nasil desem biraz sicak bir karsilama oldu, gorusmek uzere.

Gunun sarkisi: Elbette Bob Marley den bir seyler dinleyecegiz. Get up stand up .....

Yorumlarla ilgili not: Siteye yorum biraktiginizda email adresinizi goremiyorum, dolayisiyla eger cevap vermem gereken bir soru soracaksiniz lutfen dogrudan email yaziniz ( sayfanin sag ust kosesinde var).

1 yorum:

  1. Bu bloğu hazırlayıp sunana sonzuz teşekkürler.Elinize ve yüreğinize sağlık diyorum.Saygılarımla

    YanıtlaSil

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...