BAHAMALAR







Ucagim Bahamalar uzerinde alcaliyor: durgun denizde yelkenliler doganin nimetlerinin zevkini suruyorlar; mavinin binbir tonu altimizdan akip gidiyor; mercan kayaliklari sanki butun sirlarini dokmek istiyorlar gibi guneste parildiyorlar; su o kadar berrak ki inanilmasi guc bir sekilde bu yukseklikten kumsala yakin yuzen stingrayler gozukuyor; karanin uzerinde ucmaya baslayinca buyuk malikanelerin bakimli bahceleri maviye alismis gozlerimi birden yesilleriyle aliveriyorlar; adanin ortasindaki golun uzerinden inise geciyoruz.


Bahamalar, ABD den sadece 100 mil kadar uzaklikta yuzlerce adadan olusan kucuk bir devlet. Bugun baskent Nassu'dayim. Bahamalarin en buyuk gelir kaynaklari turizm. Karayiplerde su ana kadar dolastigim 5 ulke icinde en iyi turizm altyapisini bu ulkede buldum.

Nassau limani Karayip turuna cikan yolcu gemilerinin olmazsa olmaz limani. Boyle olunca liman bolgesi cok canli. Limanin hemen onunde yolculara yonelik duty-free magazalar siralanmis: gumruk binasi ayni zamanda Festival Place adinda bir alisveris merkezi. Festival Place'in onunde taksi soforleri ve faytoncular beklesiyorlar. Musterilerin saclarini oren kadinlar ellerinde resimlerle mevzi almis durumdalar. Gemiden cikan ilk yolcuyla beraber bizim semt pazarlarini aratmayan bir karmasa ve kosturmaca basliyor. Taksiciler birbirlerinin neredeyse uzerine cikarak musteri kapmaya calisiyor. yolcular magazalar kalabaliklasmadan once varmak icin hizli adimlarla birbirlerine carparak ilerliyorlar. Bu kalabaligin icinde onlerinde dizustu bilgisayarlari ile duvar dibinde kucuk masalarda sakin sakin oturan 8-9 kisi dikkatimi cekiyor. Birden aklima bizim arzuhalciler geliyor, burada da mi diyerek yaklasiyorum: hepsi kablosuz internete baglanmislar, kimisi sohbette kimisi emaillerine bakmakta. Iclerinden birine kablosuz internete nasil baglanabilecegimi soruyorum. Diyor ki “Kablosuz internete baglanti Nassau'da bedava, butun sehir kaplama alani icinde”. Darisi bizim basimiza. Daha sonra sokakta yururken banklarda ya da yere comelmis onunde bilgisayari ile calisan bir cok kisi daha goruyorum. Aksamustu ben de aralarina katiliyorum.

Festival place'in saginda yerel hediyelik esya satilan Straw Market var. Straw Market'a varmak icin ya dumduz yuruyerek Starbuck'in onunden gecerek variyorsunuz, ya da ana caddeye cikip Burger King, Wendy's, Subway onunden gecerek Mc.Donalds oncesi sokaktan once denize dogru yuruyorsunuz. Gordugunuz gibi Amerika'nin taninan butun zincir restaronlari Bahamalar'da. Zaten adalari biraz daha dolasinca Bahamalar'a kucuk Amerika demenin dogru oldugunu goruyorum.

Meydanin biraz ilerisinden minibuslere binerek ( Bahamalar'da minibuslere verilen isim Jitney) adanin her tarafina bir dolara gitmek mumkun. Yakindaki Paradise adasinin koprusune kadar minibusle gidiyorum. Paradise Island kiyiya iki kopruyle bagli, ada tamamiyla turizme ayrilmis, ciddi bir yatirimla Amerikan halki icin yeryuzunde cennet yaratilmis: pahali markalarin vergisiz satildigi magazalar, yat limani, sokakta muzik yapan gruplar, lokantalar, kumarhane, buyuk oteller ve kumsallar. Bu kadar yatirim sonrasi dogal olarak Amerikan siveli Ingilizce her yerde duyuluyor. Adayi karaya baglayan koprulerin kara tarafinda taze deniz mahsullerini hazirlayip satan onlarca kucuk lokanta var. Yerel bir lezzet olan kabuklu deniz canlisi “conch” cok populer, ben de deniyorum. Sonuc; ikinci tabak lutfen.

Sehir icinde yurumekten sikilip nereye gittigine aldirmadan ilk gelen minibuse biniyorum, sehrin kenar mahallelerinden birine gidiyorum. Tatil bolgelerinden uzaklastikca bakimsiz cadde ve evlerle karsilasma oranim artiyor. Yerel halkin bir kismi icin hayat pek kolay gozukmuyor; dokuk kaldirimlar, kucuk dukkanlar, bakimsiz evler cevrenin ekonomik durumu hakkinda ipucu veriyor. Biraz daha gidince karsima yeni acilan alisveris merkezi cikiyor, malum Amerikan markalari burada da var.

Sabahleyin Jamaika'ya gitmek uzere havaalanina gidiyorum. Ucaga binis kartima aldiktan sonra gumruge gidiyorum....da bir terslik var. Bahamalar'da Bahamalar gumrugu yok; ABD gumrugu var. Amerikali gumruk memurlari pasaportumu alip Bahamalar'dan cikis ABD uzerinden Jamaika'ya gecis islemlerimi yapiyorlar. Iyi de bunu Bahamalar yerine ABD yapmalari gerekmiyor muydu? Neyse, zaten Bahamalar'a “ Kucuk Amerika” dememis miydik?

Jamaika Montego Bay'e ogleden sonra variyorum. Sonrasi bir dahaki yazida, gorusmek uzere.

4 yorum:

  1. karaibler ici kullandiginiz havayolu firmalari ve bilet fiyatlari hakkinda da bilgi verebilirmisiniz?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba. Ben Bahamalar'da Eleuthera diye bir yere gitmek istiyorum. Thy nin direkt karayiplere uçuşu yok. İstanbul'dan Karayiplere gitmek için önce nereye gitmem gerekiyor, bir bilginiz var mı?

    YanıtlaSil
  3. sadece kendi anılarını yazmış :( aslında maksat bilgilendirmek felan degil yediği içtigi neyse o
    baksanıza bi cevap verdiği de yok biz türklerin kendimizden başka düşmanımız yok sanırım özellikle fiyat ve süreler hakkında hiç bişey ögrenemedim o kadar yazı okudum boşyere

    YanıtlaSil
  4. türkiyeden bahamaya nasıl gidilir?

    hangi hava yolu kullanıldı?

    bahamada hostelde mi kalındı veya otelde mi?

    Konuşulan ingilizce amerikan ingilizcesimi veya kanada ,yeni zelanda gibi mi?

    Güvenlik durumu nedir bahamada,
    gidilmemesi gereken yerler veya sokaklar varmıdır?

    insanları nasıldır?

    güvenlik güçleri nasıldır?(türkiyede turiste polis yardım eder karışmaz ama bazı yerlerde polislerinde turisti soydugu oluyor.).
    daha nice aklıma gelmeyen sorular bence bunlarda yazının içinde olsa mükemmel olurdu.

    YanıtlaSil

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...