6 saatte yapilan 2 saatte bozulan 12 kilometrelik boyuyla dunyanin en buyuk yapbozu ( Guatemala )



Paskalya, Antigua da cok coskulu bir sekilde kutlaniyor. Ustteki ve asagidaki resimlerde gordugunuz desenler talastozu, cicek ve boya kullanilarak sadece bir gecede hazirlaniyor. Bu hazirlanan halilara ¨alfombra¨adi veriliyor.

Peki neden bir gecede hazirlaniyor? Cunku sehrin hemen hemen butun cadde ve sokaklari kapatilarak tam 120 blok boyunca ( bir blok 100m , yani tam 12 kilometrelik yol boyunca) cesitli alfombralar hazirlaniyor. Antigua da hayat duruyir, herkes elinde ya cicek, ya talas tozu aceleyle kendi ailesinin yapmasi gereken (ve geleneksel olarak belki kusaklarca devam eden) alfombrayi zamaninda bitirmeye calisiyor. Sonra....

Sonra alfombralarin uzerinden torene katilanlar geciyor. Yani onca emekle uaratilan bu yapboz en fazla 2 saat icinde yokoluyor. Gelin torenlere biraz daha yakindan bakalim.



Aileler onceden hazirladiklari desenleri caddelerde yapmaya basliyorlar. Bunun icin butun mahalle beraber calisiyor.







Desenler yere islenince is bitmiyor, aslinda biraz daha zor olani basliyor: toren yuruyusu yapilana kadar alfombranin ruzgardan ucmadan korunmasini saglamak. Bunun icin devamli olarak alformbrayi suluyorlar.
Daha cok suluyorlar... ( Bazi alfombralar sebze meyveden yapiliyor, bu adetin Hristiyanlik oncesi putlara sunulan adaklardan kaldigi dusunuluyor: cicek disinda mango, muz, portakal, turp , domateslen yapilan alfombralarda bayagi revacta).
Ve daha da cok suluyorlar, ta ki kortej gelene dek...
Kortejin sehirde yuruyusu sabah 6 da baslayip gece 11 de sona eriyor. Arada kortejin gectigi yerlere bir daha alfombra yapilip baska gruplar tarafindan yine yap-bozlaniyor.




Ana korteji, kadinlarin yuruyusu takip ediyor.

Kadinlarin kortejinden sonra sirada butun yuruyus sirasinda muzik saglayan muzisyenler var.





Onlarda gecince hemen arkadan saticilar geliyor, onlar icin bu bayram son derece karli bir is.


Torene katilanlarin onemli bir kismi aileleri ile geldigi icin ozellikle cocuklar tam bayram yapiyorlar. Her taraf rengarenk ve bu sefer buyukler bile bozmaya calisiyorlar.









Belediye iscileri kortejin en sonunda yer aliyorlar. Kortejin gecmesinin uzerinden 3-4 dakika gecmeden sokak temizlenmis oluyor.
Antigua´dan simdilik bu kadar. Haftaya Honduras´ta goruselim...




1 yorum:

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...