San Francisco'da aksamustu bir seyler yemek icin Cin Mahallesine gittim, lokantalara biraz bakindim ama tam acikmadigim icin dolasmaya devam ettim, hemen yakindaki Colombus caddesine sapip yurumeye basladim.




“ Abi karidan az para aldin be”

“ Yok ya, tarife oyle”

“ Abi yanlis gune bakiyorsun yine bak”

100 metre ileride, baska biri otekine soyleniyor:

“ Kos, hadi kos. Bak gec kaldin adama, sokagin ortasinda kaldi herif”.

Bu konusmalari baska yerde duysam aklimda kalmazdi ama San Francisco'nun Italyan mahallesi North Beach'te Turkce duyunca isin rengi degisiyor tabi.

“ Iyi aksamlar”

“ ?, iyi aksamlar”

Demin gelirken araba parkeden Turkler gormustum, sizde aynisini yapiyorsunuz. Iki tesaduf ust uste olunca bir merhaba diyeyim dedim”

“ Abi, bu civarda araba parketme isi Turklerde. Bizim firma sadece Turklere is verir, ondandir”

“ Hepiniz hemseri misiniz?”

“ Yok, herkes gelemiyor ki. Her yerden Turk var, kacagi var, universitelisi var”

Restorandan bir musteri cikip araba fisini gosteriyor, bizimkisi fisi alip yan sokakta kayboluyor.

Hava Seattle'in ayazindan sonra cok iyi geliyor, biraz daha yuruyorum. North Beach'in sonlarina dogru Italyan lokantalari yerlerini farkli etnik restoranlara birakiyorlar. Thai, Vietnam, Cin, Filipin, Brezilya, Pers (Iran ismini verirlerse satislar duser diye herhalde etrafta hic Iran mutfagi restorani yok), Hint...Sehrin kozmopolit yapisi bir cadde boyundaki yuruyuste bile dunya mutfagini ayaklarima getiriyor. Bunlari dusunmeye devam etmeden gurulduyan karnimi dinleyerek en yakindaki lokantaya giriyorum. Nachos isteyen?

Yemekten sonra ,hazir yakindayken, San Francisco'nun Sultanahmeti diyebilecegimiz sehre gelen her turistin ugramadan edemedigi Fisherman's Wharf'a yonleniyorum. Turistler icin calistirilan eski tip tramvaylardan biri geciyor. Tramvayin ici bos, disi kalabalik: yandaki korkuluklara tutunarak disari sarkan 50li yaslardaki hallerinden son derece mutlu erkekler ve aracin icinden onlari seyreden anneleri, pardon esleri.


Fisherman's Wharf'ta turistlere yonelik herseyi bulmak mumkun: hediyelik esyalar, barlar, lokantalar, yakinlardaki gorulecek yerlere gezi satan sirketleri, bir saatlik korfez turu satan tekneler, Alcatraz turlari vs vs. Tabi ayakta atistirilicak deniz urunu satan onlarca kucuk tezgahi unutmamak lazim. Eskiden bu bolge SF'nun balik haliymis, balikci teknelerinde calisanlara maas yerine satmalari icin balik verilirmis. Onlarda maas karsiligi aldiklari baliklari kendi kucuk tezgahlarinda pisirerek satarlarmis. Maas yerine balik odenmesi artik bitmis ama tezgahlar kalmis. Sehirde dolasacak daha cok yer var, ama onlarida yarina birakalim.


==============================================

Gunun sarkisi: San Francisco merkezli Metallica'dan One.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...