Minsk'te Asansör Çalışma Saatleri?

Gezdiğimiz zaman kaçınılmaz olarak bize farklı gelen ama yerellerin alıştığı durumlarla karşılaşırız. Bu kimi zaman sabahın dördünde başlayan bir düğün ( Kamboçya) , kimi zaman değişik bir yemek ( kuş yuvası çorbası - Malezya) , kimi zaman da günlük yaşamın ritminde küçük değişiklikler olur ( gece 10'dan önce yemeğe çıkmayan İspanyollar).Belarus'un başkenti Minsk'te ise çalışma saatlerindeki ufak farklılıklar dikkat çekici.

Minsk'teki milli kütüphane binası şehirdeki en yüksek binalardan. Tepesine asansörle çıkıp etrafa bakalım dedik. Niye? Turist olunca böyle gereksiz işler göreviniz haline geliyor, fazla söylenmeden görev bilinciyle binanın arka kısmında yer alan asansöre yollandık. Giriş 8 TL, iyi. Uzunca da bir kuyruk var. Hayret hemen hiç turist görmedik yolda nasıl böyle kuyruk olmuş?

Çünkü asansör görevlileri dinlenme molasındalar ( diğer bir deyişle "teknik ara"): yaptıkları işin cinsine göre Belarus'ta çalışan herkes 2-3 saatte bir 15-30 dakika mola alıyor. Biz de molaya denk gelmişiz, kuyruk ondan. Mola bitti, asansör açıldı. Çıktık yukarıya. Görev tamam.

Ertesi gün ana cadde üzerindeki en büyük alışveriş merkezlerinden GUM'a girdik. Bu binada üst kata çıkmak için asansöre yöneldik. Asansörün üzerinde çalışma saatleri yazıyor: 09:00-10:45, 11:00-12:35, 13:00 ... gibi. Çünkü asansörü kullanan biri var, sizin yerinize düğmelere basıyor. Ee o da mola alınca , ( çocuk arabalı, yaşlı, ağır çantalı ya da tembel iseniz) asansörü beklemeniz lazım. Belarus'ta işssizlik %3, asansörü çalıştırmak için eleman aldıklarına göre bu bile fazla.

Türkiye'ye geri dönerken hava alanındaki bankalara ait 6 gişenin hepsi aynı anda molada idi, yarım saat kadar sürdü. Para bozdurmak için uzunca bir kuyruk vardı. Çalışanlar için iyi, kuyruktakiler için rahatsız edici bir uygulama.

Minsk'ten küçük bir not, aklımda duracağına blogda dursun. Gezmek lazım bazen.



http://www.simdigezelim.com/p/takip-et.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...