Japonya'da Çöp ve Geri Dönüşüm

Japonya geri dönüşümü ciddiye alan bir ülke. Çöpe atılan her madde için istenen ilk şey: temiz olması! Japonlara göre çöpe atılacak şeyler temiz olmak durumunda.

Ülkede oturduğunuz bölgeye göre değişen çöp toplama günleri ve kuralları var. Ama genel olarak kurallar şöyle:

1) Çöp dediğin şey temiz olmalı. Napıyoruz o zaman? Elbette temizliyoruz.


Çöpe atılacak şeyler olabildiğince temizlenmiş olmalı. Örneğin bildiğin PET su şişesi. İçtin. Hooop çöp yok. Bir kere o şişe kirli, çünkü içinden içtin. Bu kirli şekilde çöpe atmayacaksın değil mi? Şişenin etrafındaki etiket sökülür, kapağı PET olmadığı için ayrılır ve yananlar kısmına konur.  PET şişe yıkanır, bulaşıkların yanında bu iş için özel alınmış "PET şişe kurutma" tepsisine konur. Temiz ve kuru PET şişeniz dönüşüme hazırdır.


2) Çöp öyle karışık olmamalı. Napıyoruz o zaman?
Çöpler beşe ayrılıyor: a) yanan, b) yanmayan c) büyük boy ( çöpe sığmayan) d) şişe ve alüminyum kaplar e) eski giysiler ve kağıt.

Yazması kolay ama bir turist olarak bu kategorileri tutturmanız kolay değil. O yüzden kaldığınız yerdeki mal sahibi genelde sizin çöpü bir çalışanına "işletip" çöpe atılabilecek hale getirtiyor. Turist olarak çöpünüz gözden geçiriliyor yani. Bakınız aşağıda 10 gün bekleyen çocuk bezi nasıl işlenir?



 3) Çöpler öyle her gün değil, haftanın, ayın ya da yılın belli günlerinde çöpe atılabilir. Sebze artıkları falan haftada 2 kez toplanırken, elektronik eşyalar yılda 2, bazı az çıkan çöpler ( mobilya , ev aletleri vb) yılda bir kez toplanabilir. Çöp atma gününü sabırsızlıkla bekleyebileceğiniz hiç aklınıza gelmiş miydi?

 4) Çöp dediğin evde atılır. Dışarıda bir şekilde elinde çöp kaldıysa eve kadar taşımak zorunda kalabilirsin. Diyelim karnın acıktı, ülkede çok bulunan kombinilerden ( market/ büfe karışımı yerler sıcak yemekte var sebze falanda) birine gittin. Aldın bir şeyler. Yakındaki bir parka gidip açık havada yedin. Çöp nerede? Sokakta olacak hali yokya, evde elbette. Japonya'da sokaklarda az miktarda çöp kutusu var, çoğu kombinilerin önünde. Birine denk gelmezseniz öğlen yediğiniz ramen çorbası artıkları akşama kadar çantanızda size yarenlik edecektir. Çoook etti netekim.

Kısa bir kaç örnekle bu iş nasıl çalışıyor, açıklayayım. İngilizce çöp dönüşüm kılavuzu yayınlayan nadir şehirlerden Yokohama'nın belediyesi bakın neler istediğini nasıl anlatmış.

Mesela yemeklik yağ nasıl dönüştürülür? Yemeği kızarttınız, yağ eskimiş, artık kullanılmaz. Evdesiniz. Ne yaparsınız? Lavabodan dökmek? Ihhhhhhhh. Japonya'dasınız. Yağı gazete kağıdına emdirip sonra çöp atacaksınız.




Peki çocuk bezleri?   İki sene önce o zaman 2 yaşında olan oğlumuzla beraber Japonya'yı ziyaret etmiştik. Kyoto'da 10 gün kaldığımız ev sahibi " sakın çöpleri atmayın hepsini balkondaki büyük çöp kutusuna koyun, siz gidince biz onları "işleriz"" demişti. Bizse " çocuk bezi. 10 gün. Günde iki kahverengi, dört sarı çıksa. 10 gün sonra çöpleri işleyen mevta olur ? Emin misiniz " demiştik. Çöp dönüşüm kılavuzundan görüyoruz ki " Çocuk bezleri açılır, sonra üzerindeki pislikler tuvalete atılır, sonra bez tekrar kapatılır ve çöpe atılır". Kyoto'da bizim çöpü "işleyen" arkadaş, özür diliyoruz. Kaç kere eğilip sana selam vermemiz lazım? Burnun düşmüştür herhalde.
 


Bu konu da daha da yazılır da. Sizi daha fazla baymadan kısa keseyim.


Kaynak: http://factsanddetails.com/japan/cat26/sub162/item869.html
https://jpninfo.com/9826


http://www.simdigezelim.com/p/takip-et.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...