Kalahari Çölünden Gerçek Bir Hikaye: Tuzlanan Maymun

Kalahari çölünde yaşayan San kabilesi su bulabilmek için geleneksel yöntemleri kullanıyorlar: yer altındaki bitki köklerini rendeleyip sıkarak su elde ediyorlar. Ama bu çölde yaşayan herkes bu kabileden değil. Ya da yakınlarda yer altında su depolayan bitki kalmamışsa  biraz zaman alan ama her zaman işe yarayan bir yöntemleri daha var: "maymun tuzlamak".

Maymunlar bölgesel hayvanlar ve yaşamak için onlarında suya ihtiyacı var. Elbette her sorana suyun yerini gösterecek değiller, sonuçta çölde yaşam için gerekli ama çok kısıtlı bulunan bir madde. Yerliler maymunların meraklarını ve tuza olan düşkünlüklerini kullanarak onların su kaynaklarını öğreniyorlar.

Aşağıdaki video İngilizce ama anlamak için dil bilmeniz gerekmiyor. "Maymun tuzlama" yönetmi şöyle çalışıyor: kendi başına takılan bir maymun bulup, maymunun çok sevdiği taze tohumlar kullanılarak dikkati çekiliyor. Sonra bu tohumlar maymunun elinin girebileceği ama elini yumruk yapınca bırakamayacağı bir deliğe bırakılıyor. Maymun elini deliğe sokup tohumları bulunca yumruğunu sıkıp bir daha bırakmıyor ve yakalanıyor. 

Yerliler, maymuna bol bol tuz veriyor ve tuzu yemesini bekliyorlar. Çölde çok az bulunan tuzu bulunca her şeyi unutan ve tüm tuzu bitiren (ve çok susayan) maymunu serbest bırakıyorlar. Maymun onları doğrudan suya götürüyor.

 

Size "tuz" teklif ederlerse ne yapacağınızı biliyor musunuz?




http://www.simdigezelim.com/p/takip-et.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...