Türkiye'nin Ruh İkizi Malezya

Malezya gazetelerine şöyle bir bakalım.

Aslında bakmayalım yav, gazetelerin çoğu hükümete ait, sansürlü. Gerçekleri yazmıyorlar, yandaş "doğrulara" yer var aancak. Bloglara bakalım o zaman. Dur dur bir dakika. Blogda bir şey yazarsan vatana ihanetten içeri alıyorlar. Facebook? Twitter? Ihh, hükümet atmaca gibi takipte, başına bela mı arıyorsun?

O zaman biz de ayaklı gazetelere yani Kuala Lumpur taksi şoförlerine danışalım.

. Ülkenin sosyal sigortalar sigorta fonundan 700 milyon dolar kaybolmuş. Malezya başbakanının kişisel hesabından da 700 milyon dolar çıkmış.

Başbakan demiş ki "bu para kesinlikle sosyal sigortalar fonundan değil", "Suudi Arabistan'lı bir destekçimden seçim bağışı".

"Bağış?" deyip basıyor kahkahayı Kuala Lumpur'lu taksi şoförü: "Bize niye kimse 700 milyon dolar bağış yapmıyor?" 

Bunu ortaya çıkaran polis görevinden alınmış.

Başbakan açıklama yapmış: " Ülkemizi karıştırmak isteyen yabancılara ve içimizdeki hainlere karşı şiddetle savaşacağız".

Sonra yolsuzluğu protesto edenler tutuklanmış.

Şoföre soruyorum: " Sizin başkenti niye taşıdılar? Yeni başkent çok mu daha iyi?"

Cevaplıyor: " Bizim eski başbakan bir sabah kalkmış, tutturmuş yeni proje, yeni vizyon, yeni başkent diye."

"Eeeee.

"Yeni başkent yapıp bütün devlet binalarını oraya taşıdılar. Biz hala ne işe yaradığını anlamadık".

Ülkede iktidarda olan parti Müslüman çoğunluktan ve bir kaç küçük çıkar grubundan  %48 gibi oy olan "Milli Cephe" koalisyonu.

Muhalefet ise senelerdir iktidar yüzü görmeyen İnsanların Birliği koalisyonu. Oyları %52.

Ülkenin bir kısmı ( Sarawak) kendi özerkliğini istiyor.

Uygulanan politikalar nedeniyle bir kısım Malezyalı diğerlerinden nefret ediyor. Ama Milli Cephe'ye oy verenler devletten nemalandıkları için gayet memnunlar. Ülke her an patlamaya hazır, gergin bir ortamı var: fakat halkta görünen bir hareket yok. Ülke 1960'lara göre oldukça İslamlaşmış durumda ve bunu kullanan politikacılar yüzünden daha da sağa kayacak gibi.

Şimdi anladınız mı neden Türkiye'nin ruh ikizi Malezya dediği mi?

4-5 sene önce gelişmemiş ülkelere gemiyle elektrik satan ( namı diğer powership) bir şirkette yöneticilik yapan arkadaşım Nuray'la konuşuyorduk. Kendisi Pakistan, Lübnan, Irak gibi "güzide" ülkelere sık sık gidip devletle iş yapıyordu. Sordum " iş yapmak için gittiğiniz yerlerdeki medyayı çok sıkı takip ediyorsunuzdur herhalde? Hani ülkenin yakın zamanda nereye gideceğini bilebilmek için?". Cevabı beni şaşırttı " Yooo. Gelişmemiş ülkelerin hepsinin gündemi aynı. Kim ekonomiden ne kadar pay alacak? Kim şu ya da bu şekilde suyun başını tutacak? Gazeteler, medya bu konuda yanıltıcı olabilir. Bizim ki de dahil olmak üzere bütün gelişmekte olan ülkelerin gündemi aslında altını kazıyınca aynı".

Ne diyelim güneş altında yeni bir şey yok.




Simdigezelim.com'a abone olan 5000'den fazla kişiye siz de katılarak daha keyifli, daha ekonomik ve daha güvenli bir gezi için gerekli bilgileri kaçırmayın. Abonelik için buraya gidiniz. 

Simdigezelim.com'daki içerikten yola çıkarak yazılan üç kitaba göz atıverin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...