Tükürük Birası Nedir? Nasıl Yapılır? Kim İçer? ( Peru, Bolivya, Kolombiya, Ekvador )


Tükürük köftesi yapmak için gerçekten tükürmek gerekmiyor ama Güney Amerika'daki bu biranın ana maddelerinden biri gerçekten de tükürük.

Güney Amerika'nın yerli kültüründe kutlamalarda alkol alınması geleneği var. Bölgenin yerlileri patates, yam, mısır ve bunun gibi nişaşta içeren değişik malzemeleri kullanarak bira yapma yöntemleri geliştirmişler. Bu yöntemlerden birinde de biranın mayalanması için malzeme olarak insan tükürüğü kullanılıyor. Kullanılan malzemeye göre bira yapılırken bazen yukarıdaki kadar koca bir leğen patatesin çiğnenip tükürülmesi bazen de aşağıdaki gibi sadece mayalık mısırın çiğnenmesi gerekiyor.

Ağızda bulunan enzimler nişaştanın biraya dönme sürecini hızlandırıyorlarmış: eski insanlar bunu nasıl keşfetmiş merak ettim doğrusu. Şimdi gelelim "eee tükürüklü bira içilir mi?" sorusuna. Bu birayı yapanların dediğine göre tükürükle mayalanan ve püre haline gelen malzeme daha sonra uzun süre kaynatıldığı için herhangi bir sorun çıkarma olasılığı yok.

Tükürük birasının geleneksel yapım sürecini aşağıdaki video kısaca anlatıyor. 


Bu yöntemle yapılan bira ABD'de 6 seneden beri satıştaymış bu arada.

Kaynaklar:

http://www.soundsandcolours.com/articles/ecuador/chicha-an-ancestral-beverage-to-feed-body-and-soul/

http://www.bevlaw.com/bevlog/malt-beverage/beer-made-with-saliva

http://www.nytimes.com/2009/09/09/dining/09beer.html


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...