Piri Piri HO HO: Israrla Arayınız

Piri Piri, Afrika kökenli bir biber cinsi.  Kimi ülkeler Peri Peri diyor, kimileri de Pili Pili. Boyu küçük acısı bir büyük bir biber.
Piri Piri yaklaşık 2 cm boyunda bir ufaklık ama yediğinizde acısı ağzınızın her köşesini dolduruyor, dudaklarınız alev alıyor. Yandım anam derken birden 10 dakika sonra acılığı  sıfırlanıyor. Hoş. Acıyı sevenler için.

Bu biber cinsi lezzeti, ağızda hızlı ve keskin dağılımı nedeniyle bir çok sosta kullanılıyor. Bazı zincir lokantaların baş yemeklerinde ana lezzet verici olarak yer alıyor ( bkz. Nando's:  Afrika kökenli Portekiz tavuk lokantası).

Afrika'nın çoğunda olduğu gibi Tanzanya'da da bu biber yemeklerde sık kullanılıyor. Tanzanya'da Piri Piri biberinin daha acı bir cinsleri de var. Biz  olsak acı biberin daha acısına çok acı biber deriz. Tanzanyalılar da ona benzer bir şey yapmışlar, onlarca Piri Piri biber cinsinin içinden en acı olanlarını ayırt etmek için sonuna "HO HO" ekini koymuşlar.

Yani Tanzanya'da biber alırken şöyle bir konuşmaya hazır olun.

- Bu ne?
- Piri Piri  ( acı biber)


- Bunlar da Piri Piri değil mi?  Peki bunların fiyatı niye farklı?
- Onlar "Piri Piri HO HO".

Bunu niye yazdım şimdi durup dururken?  Tanzanya'ya en son 1.5 sene önce gittiğim halde halen ülkeyi düşününce  aklıma gelen ( ve beni güldüren)  ilk şeylerden biri ülkede "Piri Piri HO HO"  isimli bir yiyeceğin varlığı. Aklımda kalmış işte, yazıverdim.

Bizim marketlere de bu biberin bazı sosları gelmeye başlamış.
"Piri Piri HO HO": Israrla Arayınız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...