Gezerken en fazla duyacağınız kişi: Bob Marley















Madagaskar'da yamuk yumuk bir minibüs kötü yollarda gidiyor.  Teypte Bob Marley.

Tayland Chiang Mai'da bar açık ama müşteri yok, canı sıkkın garsonlar "I shot the sheriff"in ritmine Asyalı Asyalı sallanıyor.


Hindistan Goa sahili, açıkhava pazarı. Bilezik falan yapıp satan bir kadın, tezgahında ufak bir hoparlörden Bob Marley dökülüyor.

Danimarka, kışın, soğuk, ıslak, rüzgarlı.  Dışarıdaki ayazdan kurtarmak için kendini kafeden içeri atanları kahve kokusu ve Bob Marley'in tınıları karşılıyor.

Güney Kore, Busan.  June'un pansiyonu, gecenin ilerleyen saatlerinde hafif çakırkeyif June en az on kere tekrar ettirdiği Bob Marley En İyiler albümünü bir kez daha başlatırken yine " biliyor musun Bob Marley benim gençliğimde Güney Kore'de yasaktı, yasak kalkınca dinlemediğim yıllardaki açığımı kapatmak için hala çok sık dinliyorum". Biliyorum June, bu onuncu deyişin. Belli ki göründüğünden daha çok içmişssin.


Japonya, Kanazawa'da Namaste pansiyon. Sahibi Makato-san kadehlerimize bir kez daha şarap doldurduktan sonra Hindistan'da yaşadığı yılları anlatmaya başlıyor. Ama önce arkada ufak ufak çalan caz müziğini Bob Marley'le değiştirdikten sonra. 


130'dan fazla ülkede bulundum, herhalde toplamda karşıma en çok çıkan yüzlerden biri Bob Marley'dir.  Hediyelik eşyalarda, tişörtlerde, posterlerde, hostel salonlarında, yolcu otobüslerinde. Günümüz sanatçılarının hiç birinin yapamadığını yapıp çok ayrı ülkelerden, gelir yapılarından ve inançlarından gelen insanları birleştirebilmiş biridir Bob Marley. Üstelik ölümünden seneler sonra da halen unutulmayan biri. Bob Marley, nasıl olmuş da insanlarla böyle sağlam bir ilişki kurabilmiş ve ölümünde yıllar sonra bile dinlenilmeye devam ediliyor?  Denk gelirse şu belgesele bakın seveceksiniz:  http://www.beyazperde.com/filmler/film-136551

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...