Haftanın Ekonomi Linkleri ( gezmekle ne ilgisi var??)


    Çinlilerin kafayı parayla bozmadıkları eski zamanlardan kalma kuvvetli bir lanetleri var. Birisi onları çok fena kızdırırsa Çinliler eskiden onlara " ilginç zamanlarda yaşayasın" diye beddua ederlermiş.  Son zamanlarda sanki ülkece Çin lanetinin etkisi altına girdik. Uzun süreden beri dedikodusu yapılan yolsuzlukların kanıtları artık yolunu buldu yandaş olmayan medyadan ve sansürlenemeyen internetten akıp duruyor. Sokaklar karışıyor, bazıları daha da karıştırmaktan medet umuyor. Hem ilginç ve hem karanlık zamanlardayız.

    İki haftadır Türkiye'nin eski ekonomik krizleriyle ilgili  okumalar yapıyorum. Özetlersem hiç ders almadan, hep aynı tür ekonomik krizi evirip çevirip tekrar yaşayıp duruyoruz: 1994, 1998, 2001, 2008. Ülkece kazandığımızdan daha fazlasını harcıyor ve borçların bir ara ödenmesi gerektiğini unutuyoruz. Hani şu 2002'den beri üç katına çıkan  ve ithal araba, duble yol, markalı konut sayısını patlatan dış borçlar var ya, haa işte onları bir ara ödememiz lazım.

    Önceki krizlerde de Türkiye borç alıp el parasının yaratttığı yalancı cennetlerle övünen iktidarların ekonomik kriz zamanı hızla erimesine şahit olmuş. Kriz öncesi "Çaldı ama çalıştı" diye sandığa gidenler kriz sonrası sandığa hırsla "çaldı, beni de soydu" diye gitmeye başlamışlar.  Bu sefer farklı olur mu? "Tarih tam tekrarlamaz, ama eskiyle kafiye yapar".

 Ekonominin durumu çıkacağımız tatilden tutun da, öğlene gideceğimiz lokanta seçimine kadar çok geniş bir alanda etkili oluyor.  Bu linklerdeki yazılar açıklayıcı, vaktiniz olduğunda bir bakın: lazım olabilir.


Mahfi Eğilmez'in blogundaki yazılar açık ve öğretici. Bu yazıda son 12 senedeki değişimleri konu almış.
http://www.mahfiegilmez.com/2014/03/turkiyedeki-degisimin-sosyo-ekonomik.html


Hem bu yazı hem de yorumlar kısmı güzel. On yılın ekonomik özeti: karne vasat.
http://www.mahfiegilmez.com/2013/01/akpnin-on-ylnn-ekonomik-resmi.html


Selim Somçağ, kısaca son ekonomik durumu açıklamış.
http://www.selimsomcag.org/tr/daily.asp?type=1&ID=414


Avusturya ekonomi ekolünden bir görüş ( İngilizce). Gelişmekte olan ekonomilerin borç krizini açıklıyor, içerikte biz de varız.

http://mises.org/daily/6692/Fiat-Money-and-Business-Cycles-in-Emerging-Markets

Bir de taze haber.... (Bu da  İngilizce). Hızlı büyümesine aldandığımız Çin acaba krize mi giriyor?

http://www.bloomberg.com/news/2014-03-17/chinese-developer-with-3-5-billion-yuan-in-debt-said-to-collapse.html

2 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Beğendiğinize sevindim, bol ve keyifli seyahatler!

    YanıtlaSil

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...