Çin'le ticaret yapmak ve denetim firmaları

Çin'de kazıklanmadan ticaret yapmakla ilgili bir kaç okuyucu emaili geldiği için kısa bir özet yapayım.

Evet, Çin'de fırsatlar çok. Mallar çok ucuz. Ticaret yapıp çok para kazanmak mümkün. Ama. Bunu yapabilen olması gerektiği sayıda yabancı yok. Çinlilerin iş yapma kültürleri batılılardan farklı, batılılara göre fazla esnek bulunan Türk iş yapma kültüründen bile oynak. Dolayısıyla Çin'den mal alırken ya da satarken orada sizi koruyacak bir temsilciniz yoksa zarar etmeniz büyük olasılık. Çin'den mal alan ve konteyner açıldığında içinden anlaşılan maldan farklı ve çok kalitesiz bambaşka bir mal çıkan insanların hikayesini duymuşsunuzdur. Bu o kadar büyük bir sorun olmuş ki şu anda Çin'de binlerce "denetim" firması var, bu firmalar Çin'den mal almak ya da satmak isteyenlere şu hizmetleri sağlıyor: 

1) Telefonlaştığınız, yazıştığınız firma gerçekten var mı?  Fotoğrafları gösterilen fabrika onların mı yoksa başka fabrikanın fotoğraflarını mı koymuşlar?
 2) İş yapmaya çalıştığınız firmanın kredi tarihi nedir? Piyasa'da tanınıyorlar mı?
3) İş yapmaya çalıştığınız zamanında iş yapabiliyor mu? 
4) Yazılı anlaşmanız var mı? Anlaşma Çin mahkemelerinde ne kadar geçerli?
5) Mal gönderim sırasında anlaştığınız denetim  firması konteynerlerin başına gelip içine konan malların numunelerle aynı olup olmadığından emin oluyor.

Yani denetim firmaları başınıza gelecek bir sürü dertten sizi (aldıkları komisyon karşılığında kurtarıyor).  Tabi bu sefer de ünü iyi olan bir denetim firması bulmanız gerekiyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...