Çin'in En Güzel Şehirlerinden biri: Dali ( Yunnan)

Çin hakkındaki gezi rehberlerine baktığınızda "sadece bir bölgeye gidecekseniz Yunnan'a gidin" tavsiyesiyle sık sık karşılaşıyorsunuz.
  Haklılar. Yunnan diğer Çin bölgelerine göre çok daha renkli , doğal ve daha az bozulmuş. Yunnan'a gitmişken de gezginlerin göz bebeği Dali şehrine uğramadan olmaz.

Dali şehrine Kunming'den otobüsle 5 saatte 80 yuan karşılığı varabilirsiniz. Dali terminaline vardığınızda  geldim diye kanmayın, yeni Dali'ye vardınız. Bizim gitmek istediğimiz şehrin eski kısmı için 15 dakikalık ( 50 yuan) bir taksi yolculuğu gerekiyor. Elinizde gideceğiniz yerin Çince adresi olması gerekiyor, çünkü İngilizce bilen yok. "Dali" demeniz falan da para etmiyor çünkü şehrin yeni kısmının Çince karşılığı "Xiagua" eski kısmının karşılığı "Gucheng".  

Hadi bu isimleri öğrendiniz, şoföre söylerim o da yolu bulup dediniz yok öyle yağma: Çince de aynı sözcük 5 ayrı ses tonuyla söylenip 5 ayrı anlama gelebiliyor. Mesela eski Dali anlamındaki Gucheng, Guuuucheng, Guchennng, Guccchhhheng vb şeklinde okunuyor olabilir.

 Boşverin en iyisi gideceğiniz yerin adresiniz basıverin ve telefon numarasını alın, sıkışınca şoföre arattırın. Adresi ararken sizinle anlaşamayıp deliren şoförler numarayı gösterince anında hosteli arayıp sizi adrese paketliyorlar.
Dali şehri 2000 lerin başında sadece yabancı sırt çantalıların uğradığı güzel, eski eserleri bol, kendi halinde bir yermiş. Sonra başına batılı gezi rehberlerine bir "felaket" gelmiş: Çinliler şehri keşfetmiş.


Her sene Türkiye nüfusunun iki katı kadar ( 140 milyon kadar) Çinlinin ülke içinde tatile çıktığını hatırlatırsam küçük bir yerin bundan nasıl etkileceğini siz hesaplayın artık.
Şehir gündüz saatlerinde tenhaca olduğu halde akşamüstüne doğru iğne atsan yere düşmeyecek hale geliyor.

Şehir gölün hemen kenarında ve dağların hemen eteğinde olduğu için manzarası hoş. Kalabalıktan sıkılırsanız şehir dışına bisikletle ya da günlük turlarla kaçma olanağınız var.
Ama Çinli turistlerin bir özelliğini avantaja çevirip şehir her zaman boşmuş gibi dolaşabilirsiniz: Çinlilerin çoğu turla geldiğinden midir yoksa yapıları itibarıyla mı bilemem hemen hepsi aynı saatlerde aynı mekanlarda oluyorlar. İki cadde paralele kaçın, ohhh sessizlik.

Buradan daha kuzeye Lijiang şehrine çıkacağız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...