Çin'de yerli turist cenneti, güzel şehir Lijiang ( Yunnan bölgesi)


 Çin'in Yunnan bölgesi Tayland, Laos, Myanmar ve Vietnam'a komşu. Bölge halkı yüzyıllardır beraberce ticaret yapmış, biribiriyle savaşmış, kız almış, vermiş. Sonunda ortaya bugünkü Yunnan'ın karmakarışık halkı ortaya çıkmış.

Yunnan, her ne kadar Çin sınırları içinde olsa da özellikle kırsal alanda yüzler sanki daha Taylandlı, daha Laos'lu. Ne Çin'li  ne değil, ortaya karışık.
 

 Çin gibi "tek dil ve kültür"le övünen bir ülke için Yunnan tam bir tezat. Bu özellikleriyle bölge gezginler için ağız sulandırıcı bir yer. Ne yazık ki milyonlarca Çinli için de.
 Bölgeye son beş senede Çinli turistler tam anlamıyla akın etmişler, çevre gerçekten hoş, halk gerçekten ilginç, yapılar gerçekten güzel, doğa az bozulmuş ama görmek sabır işi.  Tur otobüsleriyle akın akın gelen Çinlileri olmadığı zamanlar Lijiang şehri tam gezmelik.

 Diyeceksiniz ki "dünyanın en kalabalık ülkesinde adamların çokluğundan şikayet edilir mi?". Edilmez, benimki sadece uyarı. Hani gelecekseniz Çinlilerin tatil zamanlarına denk gelmemeye çalışın, belki havalar daha serin olabilir ama omuz yemeden yürümeniz de mümkün olur. Fena mı olur?
 Lijiang'da kalacaksanız eski şehrin dışına doğru yola yakın olan bir yer seçmeniz iyi olur: eski şehir merkezinde motorlu araç yok, gideceğiniz yere kalabalıkta sırtta çanta pek keyifli değil, üstelik fiyat/kalite dengesi merkez dışında daha iyi oluyor.


 Lijiang'da ne yapılır?  Şehrin yüzlerce küçük sokağında yürüyüp yorulunca kanal boyunda ya da saklı meydanlarından birinde çay içerek dinlenebilirsiniz.
 Bölge halkının çoğunluğunu anaerkil bir topluluk olan Naksiler oluşturuyor. Naksilerde ailenin reisi kadın ve erkekler hep ikinci planda. Lijiang'da dileyenler için Naksi kültürünü tanıtıcı köy gezileri ayarlanabiliyor.

 Naksi danslarını görmek isteyenlerin ise öğleden sonra saat üç civarı şehir meydanına çıkmaları yeterli. Çoğu yaşını almış Naksi kadınları yoğun sıcak,nem ve kalabalığa aldırış etmeden uzun süre dans ediyorlar, sonra dükkanlarına geri gidip işlerine devam ediyorlar.
 Lijiang'dan sonra Tibet otonom bölgesi sınırları içinde yer alan Shangrila'ya geçiyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...