Guangzhou ( Çin)

 Guangzhou, Çin'in güneyindeki Kanton bölgesinde yeralan ülkenin en büyük üçüncü şehri.Nüfus İstanbul gibi: kimilerine göre 13, kimilerine göre 16 milyon.  Şehir çevre güzelliğinden çok sanayisiyle tanınıyor. Sevimsiz bölgelerinin sayısı düzgünlerinden kat kat daha fazla yani ama siz burada iyi yerlerin fotoğraflarını görüyorsunuz, gri, eksoz altı ve kalabalık sokak fotoğraflarını bir başka yazıda kullanırım artık. 


Şehrin kişi başı geliri Türkiye ortalamasından %30 yukarıda (13,500 USD civarı) . Buna karşın şehirde çalışan tekstil işçileri senelik 1500 USD civarı kazanıyor. Yani bir kısım Çinli devasa zengin, çoğu zor geçiniyor. Gezdiğiniz semte hangi sınıf Çinlinin geldiğine göre öğle yemeklerinin fiyatı 1 dolar ila 20 dolar arası oynuyor. Aynı yemek biri daha düzgün bir ortamda sunuluyor ama fiyat farkı 20 kat. Bu zengin-fakir farkı bu aralar Çin'in en büyük sorunu olarak gösteriliyor. Diyeceksiniz ki "Çin komünist değil mi? Zengin-fakir farkı nasıl olur?".  Valla, Çin'de sosyal sigorta kapsamı dar, daha yeni yeni sistemi kurmaya başlıyorlar, o da dışarıdan pek duyulmayan halk ayaklanmalarından sonra. Hastaneler paralı, eğitim paralı, devletten emekli maaşı çoğunluk için yok. Ne biçim komünüstlik bu?  Tam Çin işi.  Hazırlanın, Çin'i beraber gezeceğiz. İlginç olacak.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...