Yeni Delhi ( Hindistan)

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi büyüklüğü, karışıklığı, yeşilliği, temiz caddeleri ve kirli sokaklarıyla ülkenin daha iyi yanlarını yansıtmaya çalışıyor. 17 milyonluk bu şehrin yeni kısmı klasik bir başkent tasarımına göre kurulmuş: geniş caddeler, devlet kurumlarına ait büyük binalar, büyükelçiliklerin bulunduğu yemyeşil mahalleler. Şehrin eski kısmı da klasik Hindistan: dar ve kirli sokaklar, labirent mahalleler, kötü altyapı. Turist olarak şanslısınız çünkü zevkinize göre her iki Delhi'de de istediğiniz kadar vakit geçirebilirsiniz.


Eski binaları ve eserleri mi görmek istiyorsunuz? Eski Delhi'de size hizmetlerini satmaya çalışan tuktuk sürücülerinden birini hızlıca seçip fiyat en az yarısına inene kadar pazarlık yapın, sürücünün sırıtan suratından yine de kazıklandığınızı hissedin ama boşverin, sonra ara sokaklarda turlayın biraz. Bu bölgede şehrin gidilesi yerlerinden Kırmızı Kale ve Jama Mescid'e uğrayabilirsiniz.Ya da daha iyisi günlük hayat gailesi içinde yuvarlanıp giden Delhi'lileri uzaktan dikizleyebilirsiniz.

Eski Delhi bölgesinden tuktukla 10 dakika mesafedeki Connaught Meydanı'ysa şehrin gezinti bölgesi. Meydanın çevresini çepeçevre saran dükkanlarda ilgi çekici fazla bir şey yok. Halk genel olarak civardaki kafelerde bir şeyler yiyip alanın ortasındaki parkta turluyor. Ocak 2013'te Delhi merkezindeki ilk şubesini Connaught'ta açan Starbucks'ın önündeki oldukça uzun bir kuyruk var.

Meydanın yaklaşık 20 dakika uzağında Hindistan Tak'ı Birinci Dünya Savaşında ölen Hintli askerlerin anısına yapılmış. Biz Paris'teki zafer takının benzeyen bu yapıda fazla vakit kaybetmeden yakınlardaki Lodi bahçelerine geçiyoruz. Delhililerin özellikle haftasonu gelmeyi sevdiği bu park biraz bakımsız da olsa şehirden biraz uzaklaşmak için ideal.

Delhi 2013 yılbaşından beri uluslarası basında kendine geniş yer buluyor ama iyi bir nedenden değil. Şehirde tecavüz vakalarında patlama yaşanıyor. Geçen seneye göre altı katına çıkan vakalardan dolayı hem Delhili kadınlar hem de kadın ziyaretçiler oldukça tedirgin. Öyleki başka ülkelerde tapınak girişlerinde uyarılara ve ricalara rağmen biraz sonra denize girecekmiş gibi dolaşan bazı milletler Delhi'de oldukça muhafazakar olmuşlar: sadece tapınaklarda değil bütün şehirde 35 derece havada uzun kollu gömlek ve pantolon giyip bir de üzerine şal alıyorlar. Delhi bu sorunu çözene kadar turist sayısında azalma olacağı çok aşikar.

Bir önceki gelişime göre trafikte daha fazla araç olmasına rağmen sanki trafik daha rahat: bunda şehir metrosunun hızla genişlemesi çok etkili olmuş. Şehrin bazı kesimlerinde inşaatlar almış yürümüş, ama yollar daracık. Havaalanı eskisine göre çok daha düzenli ve iyi çalışıyor, bunda bizim de katkımız var: Delhi havaalanında yer hizmetlerini bir Türk firması olan Çelebi Holding veriyor.

Delhi'de bu kadar dolaşmak yeter. Buradan güneye doğru ineceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...