Tac Mahal mi Sokaklar mı? ( Agra, Hindistan)

 Hindistan, toprak olarak Türkiye'nin yaklaşık 5 katı bir yer. Nüfus olarak ise bizim 15 katımızdan daha büyükler: tam 1,2 milyar. Özellikle son on beş senede Hindistan ismini daha fazla duyar olduk, ülke hızlı gelişmesi ve bilişim sektörü sayesinde dünyada ilgi duyulan ülkeler arasına girdi. Ama, ama, ama. Ne diyecektim? Hindistanla ilgili bir şey yazarken “ama” sözcüğünü kullanmadan cümleyi bitirmek pek mümkün değil. Zıtlıkların koyun koyuna yaşadığı bu ülke bundan dolayı bir çok gezginin gezmek istediği ama gitmediği yerler arasında üst sıralarda yer alıyor. Hindistan'la ilgili iyi bir şey düşününce illa ki kötü bir şey de aklınıza geliyor, kötü bir şey düşününce de iyiler. Neyse, biraz genel bilgi sonrası Agra sokaklarına çıkalım.

Hindistan'ın 1,2 milyar vatandaşı yaklaşık 600 civarında ana dile sahip. 600 anadil var ama devletin resmi dili Hintçe ve İngilizce. İki dili de konuşmayan vatandaş sayısı %50'ler de. Hindistan deyince eski İngiltere sömürgesi olmasından dolayı çok kişinin İngilizce konuşabileceğini düşünürsünüz , değil. Değişik kaynaklara göre İngilizce konuşanların oranı nüfusun %5 ila %8 arası: küçük görünüyor ama 60 ila 100 milyon arası insan ediyor. Az değil.

Hindistan yaklaşık 3800 dolar kişi başı gelirle dünya gelir sıralamasında 120. basamak civarında. Gelir dağılımı oldukça bozuk. Dünyada en fazla sayıda zengin çıkaran yerlerden biri olan ülke aynı zamanda dünyanın en fakirlerine ev sahipliği yapıyor. Ülke dünyanın en büyük demiryolu sistemine sahip. Aynı zamanda dünyanın ennnnnn yavaş otoyol sistemi de Hindistan'da. Trenle seyahat ederken ortalama 60 km/s hızla gidebilirken otoyolda ortalama hızınız 30km/s civarında ancak olabiliyor. Ülkede yolların kötü durumu ticareti ve gelişmeyi kötü etkiliyor. Hintli yöneticiler de bunun farkında ama farklı eyaletlerin farklı etnik yapıları ülkede hızla bir altyapı düzenlemesine izin vermiyor. Trenyolları yaygın tamam ama o kadar çok talep var ki bazı rotalarda 15-20 gün önceden yer ayırtmanız lazım.

Agra, Hindistan'ın en tanınan tarihi eserlerinden Tac Mahal'e ev sahipliği yapıyor. Dünyanın yedi harikasından biri sayılan bu eser Hindistan'ın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri. Eser geçen sene 300,000 yabancı turist çektmiş. Bu kadar tanınan bir eserin bu kadar az yabancı ziyaretçi çekmesi ilginç gelebilir, (bir tane daha) ama koca Hindistan Türkiye'ye gelen turist sayısının beşte birini ancak çekiyor: yıllık 6.5 milyon civarı. Hatta 2013 yılında bu sayının daha da düşük olabileceğini söyleyebiliriz, çünkü son üç aydır Hindistan dünya basınında tecavüz olaylarının 6 katına çıkmasıgi ve büyük şehirlerde salgına dönüşmesiyle yer buluyor. Bunun sonucunda 2013 yılında ülkeye gelen kadın ziyaretçi sayısında üçte bir azalma yaşanmış. Tac Mahal'e geri dönelim yine, ama kuru kuru bilgi verme işini vikipedya'ya vereyim, şuna bir bakıverin: http://tr.wikipedia.org/wiki/Tac_Mahal .

Döndünüz mü? Geçmişini okudunuz Tac Mahal'in, yukarıdaki resimlere baktınız. Ben size Hindistan'da Tac Mahal'den çok daha ilginç üstelik ziyaret etmek için tren gişelerinde vakit kaybetmenize, tuktuk sürücüleriyle gerilmenize ve hediyelik eşya satıcılarından kaçmanıza gerek olmayan bir şey olduğunu söylesem? Tac Mahal iyi güzel ama Hindistan gezinizin bence en unutulmayacak yanı değil, bu ülkenin insanları ve onlarca yüzlerce yaşayış-inanış biçimleri göreceğiniz herhangi bir binadan ( dünyanın yedi harikasından bir olsa dahi) çok daha ilginç. Onun için Tac Mahal'e iki saat hayran hayran bakalım sonra eksoz kokuları, çöp dağları, sizi sağa sola çekiştiren yapışkan satıcıların olduğu Agra sokaklarına dönelim, orada görecek daha çok şey var.

1 yorum:

  1. Önümüzdeki sene kesin giderim diyordum taa ki bu tecavüz olayları patlak verene denk ama şimdi rotamın son durakları arasındaki yerini aldı ve bu da heralde oraya gitmeme daha seneler var demek oluyor.Yazık ya..

    YanıtlaSil

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...