Bolivya'nın Cadıları? ( La Paz)



Bolivya'nın La Paz şehrinde yükseklikten dolayı tıknefes ve dura kalka mehter takımı gibi yürürken eninde sonunda Sagarnaga caddesine geleceksiniz. Burası şehrin en turistik caddesi turizm acentaları, hediyelik eşyacılar, üçkağıtçılar, yan kesiciler , müzisyenler, vb hepsi burada. 
Sagarnaga'ya gelmişken ilginç bir sokağa dalalım mı? Cadılar pazarı Sagarnaga'yı dik kesen küçük ve dar bir sokakta. Her ne kadar Bolivya'lılar kendilerini Hıristiyan olarak tanımlasa da eskiden gelen adetleri alttan alta devam ediyor. Cadılar pazarında eski tanrılardan Pachamama'dan ( Yeryüzü Ana) istekte bulunmak ve adak yapmak için gerekli eşyalar satılıyor. Evinize eşya mı istiyorsunuz ama paranız mı yok?
Küçük bir buzdolabı biblosuna ne dersiniz, onu satın alın, kendisi bir süre sonra hayatınıza girecektir? Eşyayı değil de para mı istiyorsunuz? Kurumuş kurbağa sizin işinizi görür. Sırtınız mı ağrıyor? Alın şu muskayı geçer. Evinizi nazardan korumak mı istiyorsunuz? Temeline kurumuş lama fetusu koymanız lazım? Yav, nazar boncuğu koysak? Olmaz, Pachamama'nın sizi koruması için illa lama fetusu lazım. Üstelik fetusun başka kullanım alanları da var.


Ölenlerin ruhunu rahatlatmak için fetusu alkolde yakarsanız siz rahat ben rahat. Ama rengine dikkat etmek lazım. Yoksa başınıza hoş olmayan şeyler gelebilir. Su kurumuş yılan derileri ne için?  Ya şu kömürler, şu bebek figürleri?



Sokak küçük ama hızlı geçilecek yer değil. Her yerde eskiden gelen farklı inanışlar, gelenekler var.Bazı yerlerde bu gelenekleri görmek için biraz vakit geçirmeniz lazım, ancak o zaman önünüze çıkıyorlar. La Paz'da şanşlıyız çünkü bu farklı inanışları sokakta görebiliyoruz. Bolivya'nın cadıları, giderek tek tipleşmeye yüz tutan dünyanın gerisine inat, bugün de halen yaşayan renkli geleneklerden.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...