Bolivya'nın Başkent Olmayan Başkenti La Paz

Bolivya'nın başkent özelliklerinin hepsini taşıyan ama resmi başkenti olmayan "başkenti" La Paz 70 yaşlarında nasıl yürüyeceğini merak edenlerin hemen ziyaret etmesi gereken bir yer. Şehrin deniz seviyesinden ortalama yüksekliği 3650 metre olduğu için oksijen az. Düz yürürken pek farkına varılmıyor ama merdiven çıkmaya kalkın, hemen nefes nefese kalıyorsunuz. 2.3 milyonluk bu şehirde yapmamanız gereken şeylerden biri haritaya bakıp yürümeye çıkmak: şehrin bölgeleri arasındaki yükseklik farkı diklemesine 900 metre kadar farkediyor. Haritada düz ayak gözüken bir yer bayağı düz duvara tırmanmak gibi bir şey olabilir.


La Paz, niye başkent olmayan başkent? Ülkenin hükümeti burada, meclisi burada, bakanlık merkezlerinin hepsi burada ama yargının merkezi burada değil, o Sucre şehrinde. Dolayısıyla Sucre resmi başkent ama La Paz gerçek başkent.


Şehrin bulunduğu düz ve yüksek alan "altiplano" soğuk rüzgarlara açık bir yer. Bölgede yaşanmaya uygun fazla yer yok, La Paz var o da çukur olduğu için. Diyeceksiniz ki 3650 metre yüksekliğindeki yer çukur olur mu? E öyle. Şehri bir çanak gibi düşünün, çanağın ortasında eski mekanlar, meclis ve bakımlı mahalleler var. Çanağın kenarlarına çıktıkça yollar dikleşiyor, mahalleler fakirleşiyor. En yukarıdaki fotoğraf çanağın kenarını, onun altındaki ortasını gösteriyor. Aşağıdaki ise çanağın pardon şehrin başladığı yer: tarihi eski şehir.
Bu "güzel hava özürlü" şehirde sabah soğukla uyanıp öğlen güneşten yanıp öğleden sonra sırıksıklam olup akşam donmak var. Güneş ne kadar sıcak olursa olsun gölge serin oluyor. Aklımdayken Güney Amerika'da Peru'nun ve Bolivya'nın And bölgelerinde ısıtma pek kullanılmıyor. Hava soğuduğunda yerellerin ısınmak için yaptığı şey soba yakmak yerine bir kat daha kalın giyinmek. Onun için kalacak yeri seçerken ısıtma olup olmadığını kontrol etmekte fayda var. Genelde kalınacak yerlerde hazır ısıtma sistemi olmaz ama "bu havada da üşürnür mü ifadesi" takınan otel sahibine ısrar ederseniz bir yerlerden elektrikli ısıtıcı çıkıyor.

Bolivya, Güney Amerika'nın en fakir ülkesi. La Paz 'da da fakirlik yüksek dolayısıyla turistlerin dolaştığı yerlerde sizin cebinizden nasiplenmek isteyenlerin sayısı yüksek. Yan kesici ve sahte polislere karşı uyarılara turist bölgelerinde çok sık karşılaşıyorsunuz, dikkate almakta fayda var. Şehirdeki taksilerin çoğu kaçak ve bazıları soygun olaylarına karışmışlar, yoldan taksi çevirirken adı sanı belli bir taksi şirketine ait olması bir güvenlik artısı. La Paz'da dolaşırken bilmediğiniz bir bölgenin ne kadar güvenli olduğunu anlamanın bir yolu da kapılardaki kilit sayısını saymak. Hmm geceleyin bu bölgede fazla gezinmemek lazım galiba. Da bu otelin iki adım yanında yav, neyse ki hava geç kararıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...