Perito Moreno Buzulu ( Patagonya, Arjantin)
























Patagonya'da dolaşıyorsanız Şili ve Arjantin arasında sınırdan zırt pırt geçmeden sehayat etmeniz pek mümkün olmuyor. Sınırı oluşturan And dağları ve deniz bazen yol yapılmasını imkansız hale getiriyor. Örneğin Arjantin'in bir şehri olan Ushuia'dan gene Arjantin'in başka bir şehri olan Rio Gallegos'a geçmek için illaki Şili'ye girmek sonra yoldan devam edip 3 saat sonra Arjantin'e geri girmek zorundasınız. Aynı durum Şili Puerto Natales'ten daha kuzeydeki yerlere giderken de var. Şili içinden devam ederek güneyden kuzeye çıkmanız mümkün değil.














Malum kuzeye çıkıyoruz, mecburen Arjantin'e gireceğiz. Ee Arjantin'e gelmişken dünyanın en büyük buzullarından birini tekrar ziyaret etmeden olmaz. Daha önceki ziyaretimdeki yazıda buzulla ilgili ayrıntılar var: http://www.simdigezelim.com/2008/04/patagonyaya-devam-perito-moreno-buzulu.html?m=0


Genel olarak Şili sınır kapılarında daha bir gevşek ve rahat. Puerto Natales'den çıktıktan yarım saat sonra gümrük kapısına geliyoruz, ülkeden çıkış damgalarını alıyoruz ama aslında sınır yarım saat daha uzaklıkta. Gümrüğü altyapısı daha iyi olan bir yere kurmuşlar, ülkeden çıkmış görünüyorsunuz ama Arjantin'e kadar bayağı boş bir alan var.


Burada yarım saatlik kısa bir alan boş, Atacama çölünde Arjantin gümrüğünden çıkıp "Şili'ye hoşgeldiniz" tabelasının altından geçtikten 140 kilometre sonra ilk Şili binasını görüyorsunuz.


Perito Moreno buzuluna El Calafate şehir merkezinden otobüsle gidip gelebilirsiniz. Dört firma birbirine yakın zamanlarda 14 USD karşılığında park merkezine götürüp getiriyor. 


Turistlerin çok olduğu günlerde bileti önceden almakta fayda var, yoksa otobüs terminalinden temin etmek mümkün.

Buzulun yanındaki gölde tekneyle gezinti yapmakta mümkün, bunun için otobüs sürücüsünden sizi iskelede indirmesini rica edin, tekne turu firması gezi bitince sizi buzulun yanına bırakıyor.

Yaklaşık 250 kilometre büyüklüğü ile dünyanın en büyük buzullarından biri olan Perito Moreno, aynı zamanda Arjantin ve Şili arasındaki nadir sorunlardan biri. Her iki ülkede bu bölgedeki buzulların aslında kendine ait olduğunu savunuyor. Diyeceksiniz ki o kadar önemli mi? Dünyadaki en büyük tatlı su depolarından birinin bu buzullar olduğunu söylersem belki ülkelerin bu didişmesi daha anlam kazanır.


Güney Şili'den Arjantin'e geçtik buradan tekrar Şili'ye ama en kuzeye çıkıyoruz, istikamet Atacama çölü. Patagonya'nın serin havasından sonra çöl sıcakları iyi bile gelebilir.



1 yorum:

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...