Patagonya Fiyordlarında ( Güney Şili)



Patagonya deyince akla genelde sadece Arjantin ve sadece düz geniş boş düzlükler geliyor.

 Önümüzdeki dört gün boyunca sizinle Patagonya'da ama Şili'de ve karada değil ama denizde gezeceğiz. 

Şili'nin güney kısmına doğru yol aldıkça insan görmek daha zor hale geliyor, yerleşim yerleri iyice azalıyor. Şili göller bölgesinin bitip Patagonya'nın başladığı Puerto Montt şehri aynı zamanda bölgenin en büyük limanı. Buradan daha güneye gitmek isteyenler bizim gibi haftada bir sefer yapan Navimag gemisine binmek zorunda.


Kulağa garip geliyor ama Puerto Montt'tan daha güneydeki Şili topraklarına yol yok. Ya uçağa bineceksiniz, ya da And dağlarını aşıp Arjantin'e geçip sonra yeniden Şili'ye gireceksiniz. Ya da dört gün boyunca Patagonya fiyordlarında gemiyle yol alacaksınız.

Navimag gemisi Puerto Montt'tan ( havalar uygun olduğu sürece) haftada bir kalkıyor. Gemi aslında en güneydeki Şili kentlerine kamyon ve yük taşımak için tasarlanmış, ama arada turistleri de alıyor. Geminin en üst katları yolculara ayrılmış.



Dünya güzeli Şili fiyordlarında yavaş yavaş yol alırken etrafı seyretmesi son derece keyifli. Bir de buralara başka yol olmamasından dolayı doğa hiç ama hiç bozulmamış. Tek tük balık çiftliği ve yük gemisinden başka insan izine rastlamanız zor.


Mevsim yaz ama gel de bunu Patagonya havasına anlat. Diyorum ki " Bak Hava abicim, öyle sabah güneş, öğle kar, öğleden sonra yakıcı güneş, akşama dolu olmaz. Yaz aylarındayız, diyor ki  "işine bak, zevkini çıkar, Antartika şuradan iki adım ötede ne bekliyorsun. Hele kışın gelecektin ki donduraktım o zaman seni.".


İnsana ait hayat belirtisi görmeden sadece arada deniz kuşları, yunuslar ve görülmesi muhtemel ama bir türlü yanımıza gelmeyen balinaları tarayarak günler geçiyor.
Arada buzulllar ve dar kanallar güzel manzaralara bakmaya alışan gözlere "bir de buna bak, hadi koş fooğraf makinanı kapta gel" diyor.

Başka bir şey yazmaya gerek var mı? İçeriden sıcak bir kahve alıp güvertede yanıma oturun. Haahh. Seyreyle gözüm Patagonya fiyordlarını.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...