Chiloe Adası ( Şili Göller Bölgesi)


Şili'nin nehirler bölgesindeki Valdivia'daki gezimizden sonra şimdi de göller bölgesindeki Chiloe adasına uzanıyoruz. Haritaya bakarsanız Şili'nin son derece düzenli bir ülke olduğunu göreceksiniz: bütün dağlar doğuda ( Arjantin sınırını teşkil eden And dağları), deniz batıda. Ülke 4630 metre uzunluğunda ama en geniş yeri sadece 430 km. Şili'yi enlemesine geçmek isterseniz 10 saatte rahatlıkla yaparsınız ama boylamasına geçmek için en az bir haftaya ihtiyacınız var. Niye mi? Bugün gezeceğiniz Chiloe adası ve onun göbekten bağlı olduğu Puerto Montt şehri Şili'nin güneyinde yolun sonu. Buradan sonra daha güneye gitmek için Şili içerisinde fazla yol yok, ya gemiye ya da uçağa binmeniz lazım.  Şili'nin güneyine gitmek için Şili içinden yol yok, Chiloe'nin güneyi in cinin top oynadığı boş ıssız Patagonya. Ha bir de bu var: Patagonya deyince herkesin aklına nedense sadece Arjantin geliyor. Halbuki Patagonya hem Arjantin hem de Şili'nin güneyini kaplayan bir bölge.  Chiloe'de Patagonya'nın kapısında bir yer. Neyse bu uzun girişten sonra adaya geçelim mi?


Chiloe'ya feribot çok sık işlemesine rağmen sabah ve akşam saatlerinde yarım saat kadar beklemek zorunda kalıyorsunuz. 1972 yılında zamanın hükümeti adayı kıyıya bağlayan bir köprüyü programına almışi Alış o alış. Halen yapılacak. Geçen sene yine ihaleye çıkmışlar. Pahalı gelmiş. 



Ada, zamanında zor ulaşım koşullarından dolayı misyonerlerin ve dış dünyanın etkisinden uzak kalmış. Kendine has bir kültür geliştirmiş. Bugün dahi Şili'de batıl inançlar deyince hemen herkesin aklına Chiloe geliyor: denizden gelen yaratıklar, sisten çıkan gizemli canavarlar, ormanda bekleyen tehlikeler vb. 



Adanın yerleşim merkezlerini dolaşırken bu kültürün parçalarıyla pek karşılaşmıyorsunuz. Yerleşimler genelde denizden dimdik çıkan tepelerin kenarına kurulmuş şirin yerler.



Ada doğal olarak taze su ürünleriyle tanınıyor, "balık yemeyeni dövüyorlar" tabiri Chiloe'ye tam uyuyor. Bizdeki gibi tam deniz kenarına ve çoğu zaman üzerine kurulmuş onlarca deniz ürünü lokantasından birindröğle yemeğini hallettikten sonra adet olduğu üzere "görülmesi gereken yerlere" uğruyorum. Merak ettiniz mi kim karar veriyor bu "görülmesi gereken yerlere"? Görülmeye değer hiçbir yeri olmayan yerlerin bile illaki "görülmesi gereken yerler" listesi var.


Aslında Chiloe'da bunlardan biri adanın doğası, evleri ve deniz kenarı güzel: "görülmesi gereken yerleri" değil. 
Bir kaç eski kilise, yıkılmaya yüz tutmuş eski bina gördükten sonra olması gerektiği gibi amaçsızca etratta yürürken buluyorum kendimi. Bu ada amaçsız yürünmesi gereken yerlerden biri.




Chiloe'den Patagonya fiyordlarına gemiyle uzanacağız. Dört gün denizdeyiz, kusmak yok tamam mı?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...