Atacama'ya doğru ( Kuzey Şili)






Size bir soru "Mars'ta olan ama Atacama çölünde olmayan şey nedir?".

Mars'a insansız araç gönderen araştırmacılar Mars'taki koşullara benzeyen bir yer arıyorlarmış, sonuçta Şili'nin Atacama çölünde karar kılmışlar. Mars'ta hayat belirtisi bulan araçtaki testlerin aynısını Atacama'da 3000 metre üzerinde kullanmışlar. Sonuç bayağı ilginç, Mars'ta olan ama Atacama çölünde olmayan şey hayat belirtisi. 

Çölün bazı bölgeleri yılda sadece 1 milimetre yağmur alıyor. Atacama'da ortalama yükseklik 2800 metre civarı olduğu için atmosferin aşağı katmanlarını etkileyen bulutlardan etkilenmiyor. Zaten Atacama üzerinde fazla bulut örtüsü yok, malum çöl. Bir de doğru dürüst yerleşim olmadığı için ışık yok. Bu özelliklerden uzay gözlem istasyonlarının kurulması için en uygun yerlerden biri Atacama.

San Pedro'ya doğru çıkarken yolun kıvrım kıvrım dolanması güzel manzara ama virajlara dayanamayıp kusan çok kişi oluyor.

Kuzey Şili'de Atacama çölünde gezmek için en iyi yer San Pedro köyü. Toprak evlerden ve toz bulutlarından görünmeyen yollardan oluşan bu köy gün batımında kendine geliyor. Ertesi gün çölde dolaşmak isteyenler acentelerle son pazarlıklarını bu saatlerde yapıyorlar.












Şili'nin Atacama  bölgesi belki de ülkenin en pahalı yeri. Çölde altypı kurmak ve sonra uzaktan yiyecekleri getirip o kadar turisti beslemek ne kolay ne ucuz bir yer. Köy sevimli ama fazla takılınacak bir yer değil bence. Hem buradan doğruca Bolivya'ya geçeceğiz. Bolivya'nın kuş uçmaz kervan geçmez boşluklarında dört çekerlerle üç günlük tur yeme-içme-gezme ve yatacak yer dahil 140 USD. Yarın yoldayız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...