Güneyin İncisi: Valdivia ( Şili)

Valdivia ya da Şilililerin verdiği sıfatıyla "Güneyin İncisi" ülkenin nehirler bölgesinde küçük ama çok hoş bir şehir. Çevresi nehirler ve göller ile çevrili bu kentin nüfusu yaklaşık 140,000. Küçük olmasına rağmen beş ayrı üniversite barındıran Valdivia bu yüzden canlı bir yer.

Valdivia, 1960 yılında meydana gelen bugüne kadar kaydedilmiş ne kuvvetli deprem olan 9.5 lik bir sarsıntıdan oldukça kötü etkilenmiş ama şehir o günlerizor da olsa atlatmış. Nedense fazla yabancı turistin rağbet etmediği bu şehri Şilililer kendilerine saklamak istiyor gibi: Valdivia'ya turizm broşürlerinde rastlayamıyorsunuz pek. Ama Şili'nin en güzel yerlerinden biri olduğunu söyleyebilirim.  
























Şehrin merkezini biraz gezip nehir kıyısındaki lokantalardan birinde taze balık yedikten sonra köprüden hemen karşıdaki adalardan birine geçelim.1840 yılında Alman göçmenlerce yerleşime açılan Valdivia'da bugün dahi Alman etkisini evlerde ve yiyeceklerde görebiliyorsunuz. Bu evde nereden çıktı diyebileceğiniz tam Alman tipi tahta evler şehrin nehrin öteki yakasını süslüyor. Şehir aynı zamanda yerel üretilen Kunstmann birasıyla nam salmış. Hatta her sene bira şenlikleri de düzenleniyor. Her neyse adada üç üniversitenin ağaçlar altında geniş kampüsleri var. Nehir kenarındaki bu kampüsler akademisyenlerin tahtadan şirin kulubecik-ofisleri, güzel manzaraları ve devasa ortanca bahçeleriyle insana okulu özlettiriyor.

Kampüsleri gezmeyi bitirirseniz bu kez şehrin çok geniş parkları sizi bekliyor. Hepsini bir günde bitirmeniz mümkün değil, en iyisi acele etmeden gezmeyi yarına bırakıp biz yine merkeze dönelim.

Şehir merkezindeki balık halinin yanı tembel bir fok sürüsünün evi haline gelmiş: balıkçıların attıkları atıklarlar geçinen bir fok sürüsü hem turistlerin hem de yerellerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Üniversite kürek takımlarının kayıklarıyla hızla yanlarından geçmelerini umursamaz gözlerle izleyen foklar arada bir turist teknelerinden rahatsız olup suya dalıyorlar.
























Balık hali akşamüstü iyice temizleniyor ve bu kez amatör grupların müzik mekanı haline geliyor. Valdivia küçük ama hoş vakit geçirmek için hemen her şeye sahip, burası gerçekten de güneyin incisi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...