Japonya'nın Müzik Fenomeni: AKB48 ( 92 kişilik müzik grubu)

 Japonya'nın uzaktan farkına varılmayan yeni ilginç yönleri ülkede dolaştıkça daha çok ortaya çıkmaya başlıyor. Ülkenin kendine has kültürüne bir örnek ise son zamanların fenomen haline gelmiş grubu AKB48. Aşağıda grup üyelerinin bir kısmını görüyorsunuz, çünkü hepsi aynı kareye sığamamış.

Japonya'da son 3 senedir alınmadık ödül, kırılmadık satış rekoru bırakmayan AKB48 grubu yaşları 15 ila 22 arasında değişen 67 ila 92 üyeden oluşuyor. Üye sayısı her an değiştiği için kesin bir rakam vermek pek mümkün olamıyor. Grup üyeleri ülke çapında düzenlenen müzik yarışmaları sonunda gruba girmeye hak kazanıyorlar.  22 yaşına gelen üye gruptan şutlanıyor, pardon "mezun oluyor".


Gruptan atılmanın başka bir yolu halk tarafından ayıplanacak bir davranışta bulunmak ya da erkek arkadaş edinmek. 

AKB48 grubu çok üyeli oluğundan aynı anda hem konser verip hem yurtdışı turnesine çıkıp hem film çekip hem de TVye çıkabiliyor. Üstelik hepsini aynı saatlerde ve ayrı şehirlerde yapabiliyor. Hatta grubu resmi olarak dörde ayırmışlar. Grubun dörtte biri her akşam kendi konser salonlarında konser veriyor, diğer dörtte üçüyse popüler kültür nasıl sağılır ve para yapılır üzerine ağzımızı iki karış açık bırakacak işlere girişiyor.  Bugün Japonya'da AKB48 markalı kafe ve restoranlara gidebilir, AKB48 destekli kumarhanelerde oynayabilir, AKB48 karaoke barlarına gidebilir, üzerinde AKB48 yazılı hemen her türlü eşyanın satıldığı AKB48 mağazalarına gidebilir ya da sadece ve sadece AKB48 CD, DVD ve oyunlarının satıldığı dev mağazalardan alışveriş edebilirsiniz.

Bu aralar grubun yöneticisi aynı iş modelini Singapur, Hong Kong ve Cakarta'ya  ihraç etmekle meşgul: SNG24 ve JKT64 mü olur isimleri acaba?

AKB48 sahnede nasıl gözüküyor diye merak ediyorsanız, aşağıya ekledim. Resmin altındaki kalabalık AKB48.

Peki müzikleri nasıl? Buyrun siz de dinleyin beni hiç sarmadı belki Japonların bildiği bir şey vardır. Ama ne?
https://www.youtube.com/watch?v=oEYWTrACFDE


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...