Unutulmuş Cennet: Banda Adaları ( Maluku, Endonezya) 3/3


 Banda adalarında su altı canlılarını görmenin en iyi yolu bir tekne tutup mercan kayalarında dolaşmak. İskele'deki balıkçı tekneleriyle dilerseniz doğrudan pazarlık edebilir ya da kaldığınız pansiyondan sizin için ayarlamalarını rica edebilirsiniz. Tekneyi diğer turistlerle paylaşarak maliyeti azaltmanız da mümkün. Hadi diğer adalara. Mutiara pansiyonun enerjik sahibi Abba'nın seçtiği teknemiz önce Rhun adasının önündeki mercanlarda duruyor.


Bu adanın nüfusü sadece bin kadar. Tıpkı 400 sene önce olduğu gibi adada baharatçılık ve balıkçılık iki ana uğraş. Rhun'a bakarken insan Manhatta'la karşılaştırmadan edemiyor. Doğa harikası mı olmak iyi, ticaret harikası mı? Rhun adasının az ötesinde üzerinde hiç bir insanın yaşamadığı Neyleka adası var. Adanın oldukça büyük beyaz kumlu bir plajı ve önünde muhteşem mercan kayalıkları var. Gelgit zamanlarına göre deniz altındaki görüş mesafeniz değişebiliyor, sular çekilirken giderseniz daha fazla deniz canlısı görme şansınız var. 

Yolumuz üzerindeki Ai adasında kısa bir duraklama yapıyoruz. Birden dikleşerek inen mercan duvarının yanında rengarenk, değişik ve daha önce hiç görmediğim yüzlerce su altı canlısını seyrederken kaptanın zaman doldu uyarısıyla tekneye çıkıyorum ve geri dönüşe başlıyoruz. Banda'da geçen sonraki günlerimde aynı kaptanla Gunug Api'de denize akıp donmuş lavların üzerinde, Pisang adasının tek sakini olan ailenin evlerinin önündeki aşırı akıntılı ama görüş derinliği harika mercanlarında, minicik Batu Kapal'ın hemen yanı başında ve Banda takımadalarındaki en büyük ada olan Banda Besar'ın birden derinleşen sularında geziniyoruz.

İrili ufaklı on adadan oluşan Banda adaları ticari önemlerinin azalmasıyla birlikte uzun süreden beri izole oldukları için bozulmadan bugüne kadar gelebilmişler. Endonezya'nın ekonomisi ve ulaşım olanakları iyileştikçe adaların bu harika hallerinde kalmaları mucize olur. Eğer bu doğa harikası cennet adalara gitmeye niyetiniz varsa en iyi zaman havanın iyi, denizin rüzgarsız ve deniz altı görüş mesafesinin yüksek olduğu Ekim-Kasım ayları. Başkaları da bu güzellikleri farkına varıp adalar çok kalabalıklaşmadan Banda'ya varmak için elinizi çabuk tutun.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...