Endonezya 19000 adadan oluşan bir takımadalar topluluğu. Her adanın kendine has bir karakteri ve sunduğu ayrı güzellikleri var. Bazı adalarda bir kaç saat harcadıktan sonra oradan ayrılsanızda fazla bir şey kaçırmazsınız, bazıları ise size devamlı yeni şeyler sunup şaşırtmaya devam eder. Sulawesi adasının ikinci büyük şehri olan Manado açıklarındaki Bunaken adası su altı meraklılarının çok güzel zaman geçirebilecekleri bir yer. Adanın yerini biraz daha ayrıntılayayım ki dilerseniz kendiniz daha çok araştırma yapabilesiniz. Yukarıdaki haritaya bakarsanız düzgün yazılmamıi K gibi görünen ada Sulawesi.
Sulawesi'nin kuzeydoğu ucunda ise Manadı şehri var. Manado limanından Bunaken'e tekneyle ulaşım yaklaşık 45 dakika sürüyor. Kalabalık ve biraz da pis Manado'dan çıkıp 45 dakika sonra sakin, dünya güzeli bir ortam olan Bunaken adasına varıyorsunuz.
Bunaken adası çevresinde Endonezya'yı geçin tüm Batı Pasifik'te yer alan su altı canlılarının %70'i yaşıyor. Bilimadamları bunu ada çevresindeki akıntılara bağlıyor.
Bunaken adasında bir çok dalış merkezi var. Zaten adadaki pansiyon ve otellerde kalanların zaten yaptığı dört aktivite var: ye, iç, dal ( ya da şnorkel yap), uyu. Su o kadar berrak ve mercanlarda o kadar çok canlı var ki sadece şnorkel yaparak saatler geçirmek mümkün. Benim gibi dalmayan sadece şnorkel yapanlar da su altında hemen hiçbir şeyi kaçırmıyor, zira dalış yapılan mercan kayalıkları kıyıya çok yakınlar ve genelde sığlar. Aslında adada görülecek şeylerin %95'i su altında ama fotoğraf makinam için su altı kabı taşımadığımdan fotoğraf çekmek yerine hafızama kaydetmekle yetindim.
Adada elektrik kaldığınız yerin jeneratöründen sağlanıyor. Onun için genelde havalandırma yok, fan var: o da yeterli oluyor. Bunaken'de kalınacak yerlerde fiyatlar tam pansiyon veriliyor çünkü lokanta yok, mecburen otelde yiyorsunuz. Her türlü şnorkel ve dalış malzemesini kalacağınız yer size kiralıyor. Dalış ve şnorkel için dünyanın en iyi mekanları arasında yer alan Bunaken adasında deniz altı görüş seviyesi Mart-Ekim ayları arasında en yükseğe çıkıyor. Bu aylar aynı zamanda en az yağmur ve fırtınanın olduğu zamanlar. Tekneyle denize çıkacağınız zamanları gelgite göre ayarlarsanız daha rahat ulaşım sağlarsınız, kaldığınız yer size bu konuda tavsiyede bulunacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.