Semenggoh Doğa Rezervi - Kuching- Borneo ( Malezya)

Malezya'nın Borneo adası dünyada orangutanların doğal ortamda yaşadığı iki yerden biri. Orangutanların yaşadığı diğer yer Endonezya'nın Sumatra adası. İnsan yerleşimlerinin genişlemesi sonucu orangutanların yaşam alanları da oldukça daralmış durumda.

 Dünyadaki toplam orangutan nüfusu sadece 61000 civarında. Bunun da 54000 Borneo'da. Borneo'daki orangutanlar hızla gelişen palmiye yağı sektöründen nasiplerini almışlar: yaşadıkları ormanlar yokedilip yerine kilometrelerce palmiye agacı dikilmiş. Bunun sonucu orangutanlar adanın iç kesimlerine ( ağaçların henüz kesilmediği yerlere) çekilmişler. Biz kısım orangutan ise ailesini kaybettiği için ya da yaralandığı için geride kalmış.

Yaşamını tek başına doğada sürdüremeyecek orangutanlar için Malezya'nın Borneo adasında bulunan Kuching şehri yakınlarında Semenggoh Doğa Rezervi kurulmuş.

Burada bir şekilde doğada tek başına yaşaması mümkün olmayan orangutanlar yeniden doğaya dönene kadar bakılıyor. Ama öyle kafeste falan değil. Orangutanlar 7000 dönümlük bir alan içindeç
istedikleri gibi hareket ediyorlar. Semenggoh Doğa Rezervi'ne gelenler ziyaretçilerin gezmesine izin verilen alanlar ise oldukça kısıtlı.

Orangutanları görebilmenin tek yolu beslenme saatlerinde yemek bırakılan yerlerde beklemek. Ormanda yeteri kadar yiyecek bulurlarsa orangutanlar bırakılan yemeklere tenezzül etmiyor. Dolayısıyla Semenggoh Doğa Rezervi'ne gitseniz bile orangutan görmeniz garanti değil. Görseniz bile ne kadar uzun süreceği belli değil çünkü yemeğini alan orangutan ormanın içine hemen girebiliyor. Bunlara rağmen orangutanları görmenin en iyi yollarından biri merkezie ziyaret etmek, çünkü ormanda bu hayvanlara rastlamak çok daha zor.

Merkezdeki görevliler bütün orangutanları adlarıyla tanıyor. Merkez girişine de hepsinin bir "vesikalık" fotoğrafını koymuşlar. Semenggoh Doğa Rezervi'ne otobüsle ( Kuching merkezden kalkıyor, fiyatı 1 dolar kadar ama saatleri çok sık değişiyor), taksiyle ( gidiş-bekleme- geliş  yaklaşık 30 dolar) veya günlük turla ( gidiş-bekleme- geliş  yaklaşık 10 dolar) gidebilirsiniz. Kapıda da 4 dolar kadar bir ücret ödüyorsunuz. Orangutanların beslenme saatleri 09:00-10:00 ile 15:00-16:00 arası.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google, Blogger yada OpenID hesabınızla girerek yorum bırakabilirsiniz. Spam yorumları siliyorum, gireceğiniz dış linkler takip edilemez. Teşekkürler

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...